INTREBARE – Alina V., Alba Iulia:
„Am citit anul trecut, intr-unul din articolele prof. Constantin Milică, despre cum poate fi combatuta celulita pe cale naturista. As dori sa stiu ce regim alimentar recomanda domnia sa pentru a scapa de aceasta afectiune.“
*
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In cazul femeilor care sufera de celulita, dar si al celor care nu doresc sa lase boala sa se instaleze complet, se impune o dieta echilibrata, strict controlata, bogata in legume si fructe. Din aceasta dieta nu trebuie sa lipseasca tomatele, fasolea verde, salata, spanacul, patrunjelul, mararul, castravetii, ceapa, prazul, telina, supele de varza si varza fiarta. Acestea pot provoca o pierdere din greutate de 2-3 kg in doua saptamani. Sunt foarte eficace fructele cu glucide sub 10% (cirese, visine, piersici, caise, mere, gutui, lamai, portocale, coacaze, capsuni, fragi, zmeura), care se consuma in stare proaspata sau prelucrate in sucuri, compoturi si citronade fara zahar.
Proteinele necesare organismului se asigura din peste slab, lactate degresate, branzeturi, oua, carne slaba de vita sau pui, soia, nuci, alune neprajite, seminte de cereale integrale, grau germinat etc.
Uleiurile vegetale (din masline, floarea-soarelui si dovleac, presate la rece) ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, iar acizii grasi din untura de peste contribuie la descompunerea grasimilor saturate, care maresc colesterolul si duc la formarea celulitei, in paralel cu complicatiile cardiace, (ateroscleroza, hipertensiune arteriala).
Cel mai simplu procedeu de combatere a celulitei si cu actiune rapida in disparitia edemelor este la indemana fiecarei gospodine, folosind cepe taiate marunt, care se storc prin tifon curat si se beau cate 3 cesti de zeama pe zi.
Persoanele care vor sa scape de celulita vor consuma zilnic minimum 1,5 litri de apa. Se va evita apa minerala si gazoasa care contine multa sare si favorizeaza retentia apei in tesuturi. de altfel, dieta hipocalorica (1.500-1.700 calorii pe zi) va fi insotita de un regim hiposodic, care scade savoarea alimentelor si reduce pofta de mancare, cu efecte vizibile la femeile cu edeme la picioare.
Se vor evita consumurile de grasimi animale, carne de porc, pizza, pielea de la gaina si pui, mezeluri, pateuri, prajeli, lactate grase, aluaturi, paste fainoase, glucide rafinate, alcooluri, cafea, bauturi acidulate si dulci. Un sfat binevenit propune sa se renunte la obiceiul de a rontai intre mese uscaturi amidonoase (sticks-uri, saratele, biscuiti).
Este dovedit ca nicotina din tutun blocheaza circulatia sangvina si schimbul de substante la nivel celular, ducand la formarea celulitei.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 20.01.2010.