Este incapacitatea de a avea copii prin nastere, din cauza unor multitudini de cauze: infectioase, morfologice, endocrine si traume psihice. Printre factorii infectioasi un rol esential il are prezenta bacteriei Chlamydia trachomatis, foarte contagioasa si transmisibila pe cale sexuala, care provoaca boala numita clamidia, prezenta atat la femei cat si la barbati. Un studiu efectuat in Suedia pe 244 de cupluri infertile a confirmat prezenta acestei bacterii la majoritatea cuplurilor luate in observatie. Femeile infectate prezinta inflamatii ale colului uterin si ale trompelor, dureri abdominale si pelviene, febra, scurgeri albicioase si sangerari in afara fluxului menstrual.

Alte infectii grave care duc la sterilitate sunt provocate de unele boli venerice cum ar fi gonoreea produsa de bacteria Neisseria gonoreea si sifilisul declansat de prezenta unui agent patogen foarte periculos (Treponema pallidum). In unele cazuri, sterilitatea mai poate fi provocata de vaginite, cervicite, endometrite, uter fibromatos, uter malformat si stenoze  tubare care provoaca disfunctii ovariene.

Tratamentele fitoterapeutice

Se pot face cu un mare numar de plante medicinale care au dovedit o buna eficacitate: napraznic, poroinic (Orchis), catusnica, cretisoara, angelica, ventrilica, salvie, coada cocosului, inchegatoare, lemn dulce, piperul broastei, tuia, priboi, nasturel, negrilica.

Dam cateva retete experimentate si aplicate cu succes:

Infuzie de salvie (20 g frunze si flori uscate si maruntite la 1 litru apa clocotita); se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi;

Infuzie de ventrilica (Veronica) din 3 linguri la 500 ml apa clocotita; se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se beau 3 ceaiuri calde pe zi;

Decoct de poroinic (Orchis) din herba cu tuberculi, care se fierbe 20-30 minute in 500 ml apa, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau doua ceaiuri pe zi prin inghitituri rare;

Suc din herba proaspata de napraznic (Geranium) recoltata la inceputul infloririi; sucul se dilueaza cu apa sau cu lapte si se bea prin inghitituri rare;

Suc de salvie, preparat din doua parti suc si o parte lapte sau apa; se face o cura de durata pentru stimularea fertilitatii.

Reteta autorului

Tinctura in alcool 40º cu amestec de salvie, napraznic, tuia, lemn dulce, menta, fenicul (fructe) si fulgi de ovaz; se lasa la macerat 7-8 zile cu agitare frecventa, se strecoara si se iau cate 30 picaturi in 50 ml ceai, lapte sau apa, de 2-3 ori pe zi, intr-o cura de 3 saptamani pe luna.

Regimul alimentar

Se bazeaza pe o nutritie echilibrata cu multe fructe si legume precum si fulgi de ovaz (5 linguri la 1 litru lapte), grau germinat, praz, bulion de legume (o zi pe saptamana). O atentie deosebita va fi acordata consumului de fulgi de ovaz, luati sub forma de decoct sau tinctura (10 g in 100 ml alcool 40º macerat 7-8 zile) cu efecte deosebite datorita continutului ridicat in saruri minerale (potasiu, calciu, iod, magneziu, fosfor, fier), glucide, lecitine, acizi nucleici, enzime, vitamine (B, D, PP) si un hormon asemanator foliculinei.

Inca din Antichitate se recomanda o bautura pe baza de miere de albine si hamei, bogata in vitamina E, aminoacizi si estrogeni (hormoni implicati in sterilitatea feminina).

Femeile care doresc sa nasca un baiat vor consuma cantitati mai mari de cartofi, castane comestibile si anghinare.

Regimul de viata

In aceste situatii se impune o igiena foarte riguroasa a organelor genitale externe si tratamente corecte pentru combaterea factorilor infectiosi care pot cauza sterilitatea. Pentru a reduce riscul contaminarii cu Chlamydia, Neisseria sau alti agenti patogeni se impune o fidelitate conjugala stricta, evitand astfel preluarea, de la persoane terte, a unor germeni transmisibili pe cale sexuala.

In afara de tratamentul cu plante care au proprietati antiseptice, se va face un tratament cu antibiotice, timp de 20-25 de zile, in fazele incipiente ale infectarii.Sunt indicate si bai reci de sezut (5-10 secunde), exceptand femeile bolnave de salpingita si endometrita.

Tratamentul balnear

Se poate face in statiunile Sovata, Amara, Eforie, Techirghiol, Mangalia si Tg. Ocna.