INTREBARE – Viorel M., Dorohoi:
“Am fost la medic si mi s-a pus diagnosticul de bronsiectazie. As vrea sa aflu mai multe detalii despre aceasta boala si daca poate fi tratata naturist. Va multumesc.”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Bronsiectazia este o afectiune cronica, congenitala sau dobandita, caracterizata prin inflamarea neregulata a bronhiilor mici si mijlocii. Boala apare mai frecvent dupa 40 de ani, in special la barbatii fumatori si la persoanele care au suferit de bronsita cronica, pneumonii repetate care au dus la fibroza si scleroza pulmonara. Multe persoane acuza simptomele acestor boli ale aparatului respirator, mai ales in sezonul rece, cu tendinte de cronicizare rapida si agravari alarmante. Episoadele infectioase apar toamna sau la sfarsitul iernii si se caracterizeaza prin tuse (la inceput uscata si apoi cu expectoratie muco-purulenta).
In evolutia bolii, tusea este insotita de hemoptizii frecvente si grave, prin pierderi vizibile de sange, complicate cu bronhopneumonie, abcese cerebrale, gangrene pulmonare, septicemii, cord pulmonar cronic si complicatii renale sau intestinale.
Tratamentele fitoterapeutice se pot face cu infuzii de plamanarica, patlagina, podbal, cimbru de gradina si isop sau cu decoct de iarba mare si fenicul. Bune efecte are siropul din radacina de nalba si uleiurile eterice, cu actiuni puternic bactericide.
Apiterapia recomanda:
– tinctura de propolis (cate 30 de picaturi de trei ori pe zi), intr-un paharel cu apa calduta sau cu lapte
– miere de albine omogenizata cu diferite produse vegetale (petale de trandafir de dulceata, frunze proaspete de patlagina sau ceapa coapta)
In alimentatie se introduce o cura cu sucuri de legume (200 ml de morcov, 50 ml de telina si 20 ml de ridichi), baute zilnic timp de 10 zile consecutiv. Aceasta cura se suplimenteaza cu suc de orz verde (cate 50 ml de trei ori pe zi), preparate de aloe, boabe de ienupar si infuzie din catei de usturoi pisati (80 g in 250 ml apa clocotita, din care se iau cate opt linguri pe zi).
Regimul de viata necesita multa miscare in aer liber si gimnastica respiratorie si fizica, cu intensitate in functie de toleranta individuala. Camera bolnavului va fi permanent bine aerisita.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 29 iunie 2010.