INTREBARE – Angela D., Pitesti:
„Ce tratamente recomanda prof. Milică pentru renuntarea la fumat?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Tratamentele fitoterapeutice sunt destul de complexe vizand atat procedeele de consum intern, cat si cele externe. In uz intern se recomanda folosirea produselor care modifica gustul nicotinei sau actioneaza impotriva tulburarilor provocate de lipsa acestui drog:
– infuzie de pedicuta, numita si bradisor, preparata din 5 g pulbere uscata si macinata la 200 ml apa clocotita: se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se bea dimineata, pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, intr-o cura de durata pana la abandonarea fumatului, provocand o senzatie de voma la aprinderea tigarii;
– infuzie de cimbrisor (4 linguri la un litru apa clocotita; se infuzeaza trei minute, se strecoara si se bea intreaga cantitate fractionata in doze de 50 ml la intervale de 15-20 minute. La aprinderea tigarii apare senzatia de voma care dispare imediat dupa inlaturarea fumului;
– decoct din rizomi de obligeana, din care se bea cate o lingura, inainte si dupa mesele din cursul zilei;
– sirop de creson, din care se ia cate o lingurita de 8-10 ori pe zi, la intervale de doua ore;
– mestecarea unei lingurite de rizomi sau frunze uscate de obligeana, care se tine in gura timp de 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi, avand un gust amar si aromat, cu efect de diminuare a poftei de fumat si de respingere a fumului.

Un procedeu stravechi de denicotinizare, absolut inofensiv, preluat din medicina Aiurveda din India, consta din utilizarea unui extract alcoolic cu plante verzi de ovaz, luand cate un paharel (80-100 ml) de trei ori pe zi, cu efect imediat de dezintoxicare si inhibare a apetitului pentru fumat. Alte tratamente recomanda ceaiuri cu alga bruna sau catunica, decoct din frunze de nuc sau hrean ( doua cani pe zi), macerat din usturoi (o cana dimineata), leurda, frunze de patrunjel, ulei de menta sau de ricin.

Regimul alimentar va include si el cateva retete care si-au dovedit eficacitatea:
– seminte de dovleac (60 g) decojite si pisate care se amesteca cu 20 g zahar si 10 g coji de portocale rase in 160 ml apa; se bea prin inghitituri rare, iar dupa cinci ore se ia o lingura cu ulei de ricin;
– seminte de dovleac (300 g) decojite si bine pisate, amestecate cu miere de albine pentru a fi consumate dimineata, pe nemancate, iar dupa cateva ore se ia o lingura de ulei de ricin.

La acest tratament se adauga o cura cu propolis, drojdie de bere, bors de tarate si otet de mere. Se vor evita alimentele cu gust amar (cafea, ciocolata amaruie, bere, sucuri cu cofeina, alcooluri tari, unele mirodenii), care pot trezi dorinta de fumat. de asemenea, se vor evita alimentele care ingrasa (dulciuri, paste fainoase, paine) si se va face inlocuirea lor cu fructe, legume sau alte alimente sarace in calorii.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 06 februarie 2010.