INTREBARE – Mioara N., Targu-Jiu:
„Mama mea are 82 de ani si de aproape trei ani starea ei de sanatate a inceput sa se degradeze. Cele mai afectate functii par sa fie cele mintale, pentru ca uita usor si nu se mai poate orienta la fel ca inainte. Ce recomanda profesorul Constantin Milică pentru intarirea memoriei si cresterea imunitatii organismului la varstnici?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Plantele medicinale sunt acceptate cu mare usurinta de organismul uman, nu produc reactii toxice sau alergice si asigura vindecarea multor boli care rod din firul vietii, prelungind tineretea si durata de vietuire cu 2-3 decenii. Proprietatile terapeutice ale plantelor medicinale actioneaza in urmatoarele directii:

– incetinirea procesului de imbatranire (infuzii din frunze de frasin, papadie, catusnica, creasta-cocosului, anghinare, buberic, flori de tei si conuri de hamei)

– intinerirea memoriei (infuzie din frunze de roinita, salvie si fragi de padure, decoct sau tinctura din radacini de cerentel, tinctura din frunze de ginkgo biloba, branca ursului si de leurda, macerat in vin din radacini de angelica)

– prevenirea senilitatii (orz germinat, infuzie de papadie si ardei iute, sirop din ceapa alba zdrobita si macerata 24 de ore)

– pastrarea vitalitatii si a energiei fizice si intelectuale (decoct din radacini de lemn dulce, macerat in vin din varfuri de urzica vie)

– in cazul tremurului de membre si cap, respectiv boala Parkinson, aparuta dupa exces de alcool si nicotina, nervozitate, oboseala mare, frig si scleroza multipla, se utilizeaza infuzie de sunatoare, lavanda, cimbru de cultura si urzica vie sau tinctura de maselarita. La bratele cu tremur se aplica bai calde cu infuzie dintr-un amestec de coada-soricelului, frasin, mesteacan, coada-calului si coada-racului (2-3 bai pe zi) sau unguente din ricin, lavanda, tataneasa si sunatoare

– pentru oboseala picioarelor se face, seara, o baie calda cu decoct din coaja de salcie (100 g la 4 litri apa ce se fierbe timp de o ora)

– prelungirea starii de tinerete se asigura din timp prin remedii cu radacini de ginseng, flori de rozmarin, paducel si tei, anghinare, tataneasa, macese, frunze de fragi de padure, iar inainte de mesele principale se recomanda un amestec din fructe de anason, fenicul si marar (luate in parti egale)

In fiecare dimineata se recomanda cate o cana de ceai preparat din coada-calului, sunatoare, macese zdrobite si frunze de fragi de padure. La sfarsitul meselor principale se recomanda o cana cu suc din fructe de padure (afine, catina alba si coacaze negre), indulcit cu miere de albine si diluat cu apa plata. In locul sucului de fructe se poate bea o cana de ceai verde, ca antidot impotriva imbatranirii si cu efecte in scaderea colesterolului, topirea grasimilor si neutralizarea acizilor grasi.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 02 martie 2010.