Este o boala cronica, destul de frecventa, cu extindere la persoane afectate de etilism si tabagism. Se manifesta prin tulburari digestive acute, greutate in capul pieptului, greata, arsuri stomacale, hiperaciditate si balonari, mai frecvente dupa masa de pranz. Boala evolueaza spre dureri violente (colici abdominali), lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate si pierderea fortelor fizice si intelectuale. Greturile de scurta durata apar dimineata, pe nemancate si se reiau la orele pranzului. In timpul noptii survin arsuri stomacale care trezesc bolnavul din somn.
Tratamentele fitoterapeutice
Sunt recomandate specii vegetale cu proprietati carminative si amare si uleiuri eterice din plante aromatice cu actiuni bactericide si bacteriostatice.
Aici pot fi amintite:
– infuzii din herba (de lichen de piatra, pelin alb, tintaura, busuioc, mataciune si sunatoare), frunze (de anghinare, roinita, menta, afin, mur, nuc, urzica, porumbar), flori (de musetel, tei, galbenele, albastrele, lavanda), conuri (de hamei), radacini (de cicoare, obligeana), fructe de ienupar, gel de aloe si seminte aromate (chimion, anason, fenicul, coriandru, angelica). In faza acuta se bea o infuzie din fructe de paducel.
– tinctura din ghintura (20 g radacini macinate la 100 ml alcool 70º), se macereaza 7-8 zile, se strecoara si se dau la copii cate 5-10 picaturi si la adulti cate 10-15 picaturi inainte de masa.
– vin de obligeana (100 g rizom uscat si macinat care se macereaza timp de 8 zile intr-un litru de vin rosu) ; se consuma cate un paharel (100 ml) inainte de mese.
– sirop pentru copii din ghintura galbena (1 lingura pulbere din radacini si rizomi la 250 ml apa clocotita); se acopera si se lasa la macerat timp de 6 ore, se strecoara, se adauga 250 g zahar dupa care se fierbe pana capata consistenta siropoasa. Se dau la copii cate 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.
– carbune vegetal din lemn de tei (se ia cate o lingurita intr-o cana cu apa).
Apiterapia
Include un consum regulat de polen uscat, luat dimineata, pe nemancate sau inainte de mese, dupa care se bea apa indulcita cu miere de albine. Se va consuma cate o lingura rasa de 4 ori pe zi, intr-o cura de 30 de zile care se repeta la intervale de 3 luni.
Regimul alimentar
Va consta din cantitati reduse de mancare, fractionate in 5 reprize, mai bogate in dulciuri si paste fainoase (fulgi de cereale), dar sarace in grasimi animale. Aportul de vitamine va fi asigurat prin consumul zilnic de legume (salata verde, morcov, patrunjel, marar, telina, ceapa, usturoi) si fructe (afine, lamai, portocale precum si 2-3 mere rase la intervale de 3-4 ore). Bune rezultate da si consumul zilnic de suc de cartofi si iaurt.
Tratamentul balneoclimateric
Recomanda apele minerale bicarbonate si carbogazoase din statiunile Tinca si Ciunget, apele sulfuroase si clorurate din Caciulata si Calimanesti precum si apele sulfuroase oligometalice de la Olanesti.