INTREBARE – Octavian R., jud. Alba:
“As dori sa stiu ce regim alimentar recomanda profesorul Milică in cazul bolnavilor de cancer de prostata. Va multumesc.”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Regimul alimentar are un rol esential in reglarea secretiei hormonale si a procesului de diviziune a celulelor maligne. Exista o legatura directa intre cancerul de prostata si dieta alimentara bogata in alimente grase si preparate rafinate. La consumul mare de grasimi animale si vegetale saturate, riscul imbolnavirii este de 2-3 ori mai ridicat, exceptie facand uleiul de masline si grasimile de tip Omega-3 din uleiul de peste si din nuci. de aceea, se recomanda un consum marit de peste oceanic (somon, ton, sardine, macrou), cu un continut ridicat in acizi grasi nesaturati, care prezinta proprietati antiinflamatoare si antitumorale. Incetinirea evolutiei cancerului de prostata se realizeaza printr-un consum sistematic de seminte de dovleac si de in, care contin cantitati ridicate de fitosteroli si zinc, cu rol important in diminuarea nivelului de testosteron din sange. Semintele pot fi mancate direct din punga sau se pun in salate si in cereale consumate la micul dejun.

Dintre legume, cele mai evidente efecte protectoare fata de cancer le au tomatele (2-3 pe zi) si sucul de rosii, bogate in licopen, un antioxidant care inhiba procesele de oxidare celulara, previne avansarea hipertrofiei si scade riscul de cancer de prostata. de asemenea, se recomanda pentru consum: morcovi, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, struguri, pepene verde (bogate in beta-caroten si licopen). Sunt deosebit de eficiente vitaminele E si D, precum si unele elemente minerale cu proprietati antioxidante, cum ar fi seleniu, existent in cereale integrale si in nucile braziliene. In cancerul de prostata se recomanda un consum suplimentar de peste, spanac, telina, ardei, tomate, fructe rosii, bogate in antioxidanti. Exista recomandarea de a reduce treptat consumul de lapte si produse lactate, din cauza unui aport prea mare de calciu.

Pentru a evita iritarea tesuturilor prostatei se va renunta la consumul de mancaruri condimentate, alimente acide (citrice), bauturi alcoolice tari, bauturi carbogazoase si racoritoare cu cofeina. Se pare ca berea si vinul, baute in cantitati moderate, ar diminua riscul de hipertrofiere a prostatei si incidenta cancerului de prostata, prin relaxarea muschilor implicati in controlul vezical.

Pentru buna functionare a rinichilor si pentru prevenirea infectiilor urinare, localizate in vezica urinara sau la nivelul prostatei, se recomanda a se bea, zilnic, 1,5-2 litri de apa potabila, dar numai pana la orele 18-20 seara. Consumul de lichide dupa aceste ore sau in cursul noptii poate provoca frecventa marita a urinarilor nocturne, intrerupand perioada rezervata somnului.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 16 iunie 2010.

Sursa imagine: punchbowl.com