INTREBARE – Sandu G., Tecuci:
„Sunt diabetic de trei ani de zile si incerc sa mentin glicemia in limite normale. Cineva mi-a spus ca ar fi bine sa folosesc in alimentatie mai multa scortisoara. Ajuta la ceva?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Consumul de scortisoara in caz de diabet zaharat poate duce la crestere de 20 de ori a capacitatii insulinei de a metaboliza glucoza la nivelul celulelor adipoase (se ia sub forma de pulbere, zilnic cate un varf de lingurita sau se introduce intr-un pahar cu suc de fructe neindulcit).

Scortisoara satisface pofta de dulce, fiind utila la persoanele cu glicemie ridicata (se rontaie in gura bucati sfaramate de scoarta). Dar, pentru ca tot vorbim despre efectele terapeutice ale scortisoarei, trebuie sa stiti ca aceasta are si rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor din stomac si de a stimula pofta de mancare. In caz de indigestii si crampe dureroase se recomanda uleiul eteric, picurat pe un cub de zahar sau o bautura cu insusiri stimulatoare, care contine cateva picaturi de tinctura din scortisoara (preparata prin macerarea a 20 g praf in 100 ml alcool 400 timp de 10 zile). In plus, in bolile respiratorii vindeca tusea, gripa si raguseala si combate germenii, care provoaca infectiile tractului respirator (se recomanda infuzia de scortisoara si cuisoare, preparata din cate o lingurita din fiecare, la 250 ml apa clocotita si infuzata timp de 15 minute). La bolnavii de gripa asigura un somn linistit si alina durerile de cap prin masarea tamplelor cu ulei.

Scortisoara alunga oboseala fizica si intelectuala si starile de stres nervos, calmeaza durerile reumatismale, artrozice si nevralgiile, avand efecte relaxante dupa masajul cu ulei, combate unele afectiuni genitale (dismenoree, metroragii) aparute la eforturi fizice sau in timpul sarcinii, amelioreaza durerile de dinti si masele prin tamponari locale cu tinctura de scortisoara (eventual diluata) si contribuie la vindecarea ranilor.

Persoanele care sufera de ulcer gastro-intestinal in faza acuta, precum si femeile gravide vor evita consumul de scortisoara, mai ales in doze mari care produc insomnii si depresii psihice.

Ca forme de utilizare, in afara de infuzie si pulbere macinata se mai prepara:
– lapte de scortisoara pisata si amestecata cu pudra de nucsoara, ghimbir si cuisoare (in parti egale), care se pun intr-un pahar cu lapte fierbinte;
– ulei de scortisoara din 3-4 batoane pisate intr-un mojar, care se macereaza in 100 ml ulei comestibil (de floarea-soarelui sau masline) timp de 10 zile;
– lichior din doua batoane de scortisoara, 15 cuisoare, o lingurita nucsoara si cateva frunze de menta, care se macereaza in cherry timp de 10 zile si se consuma inainte de mese contra bolilor respiratorii (tuse, gripa, raguseala).

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 14.01.2010.