INTREBARE – Cristian T.:
“Ce valoare nutritiva au rosiile in alimentatie?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Valoarea alimentara si terapeutica a tomatelor este, in primul rand, de natura mineralizanta, vitaminizanta si catalitica si mai putin de natura trofica si energetica. Recoltate la maturitatea fiziologica, rosiile se consuma imediat in stare proaspata sub forma de salata simpla sau in amestec cu alte legume (ardei, castraveti, ceapa, usturoi, marar, patrunjel). In bucatarii intra in componenta diferitelor preparate alimentare, ca ciorbe, sosuri, tocane, ghiveci, rosii umplute, iar pentru conservare se prelucreaza sub forma de sucuri, paste, bulion, conserve, ketchup, sosuri picante si faina de tomate.

Este adevarat ca prin fierbere si conservare se degradeaza o mare parte din vitamine, dar se pastreaza sarurile minerale si, mai ales, licopenul, care este usor absorbit de organismul uman. Sucul de rosii este mult folosit in alimentatie datorita efectului sau alcalinizant, dat de continutul ridicat in saruri minerale, indeosebi cu potasiu si magneziu. Sucul se poate consuma in stare simpla (doua-trei pahare pe zi), eventual amestecat cu suc de telina, realizand o bautura energizata, reconfortanta si de detoxificare, pentru toate persoanele, indiferent de varsta.

Proprietatile tamaduitoare asupra multor afectiuni sunt explicate prin bogatia unor componente chimice din fructe. In primul rand trebuie mentionat continutul ridicat in antioxidanti, cum sunt pigmentii carotenoizi (licopen sau beta-caroten) si anumite vitamine (C, E, A). Pasta de tomate rosii este cea mai bogata sursa de licopen, iar cea de tomate galbene este bogata in caroten. Acestea anihileaza radicalii liberi si previn formarea de metaboliti cancerigeni. Astfel, sucul si pasta de rosii blocheaza oxidarile din organism care predispun corpul la imbolnavire prematura. Prin aceste efecte, pigmentii carotenoizi reduc riscul aparitiei cancerului de prostata si de colon, precum si al altor forme de cancer (esofagian, pulmonar si de limba).

Efectul anticancerigen creste prin consumul zilnic al unei combinatii de salata cu tomate si usturoi. de asemenea, sucul si pasta de tomate protejeaza articulatiile, celulele nervoase si caile circulatorii ale sangelui, cu efecte directe asupra presiunii sanguine ridicate si in cazul unor boli vasculare (ateroscleroza coronariana, tromboza, hipervascozitatea sangelui). Prin alcalinizarea sangelui, tomatele sunt indicate in tratamentul bolilor reumatismale, in poliartroze si guta.

Atat rosiile proaspete, cat si formele prelucrate sunt eficiente in prevenirea si combaterea unor afectiuni digestive (litiaza biliara, intoxicatii, constipatii, enterite, inflamatii ale tractului digestiv). In cazul lipsei poftei de mancare stimuleaza sucurile gastrice si secretia pancreatica, cu efecte paralele in anemii, avitaminoze si demineralizari.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 25 mai 2010.