Un remediu la indemina oricui om care sufera de calculoza (litiaza) biliara este ridichea neagra – Raphanus sativus. Recoltata din gradini inaintea primelor brume si ingheturi de toamna sau cumparata din piata, consumata ca atare sau preparata sub forma de salate sau suc, ridichea neagra are proprietatea de a marunti pietrele formate in vezicula biliara sau in caile biliare, precum si de a usura eliminarea lor. 

Pentru aceasta, dl prof. dr. Constantin Milică, specialist in fitoterapie, recomanda sucul obtinut prin trecerea ridichilor prin razatoare, masina de tocat carne sau storcatorul electric: “Se dilueaza sucul cu apa in proportii egale si se bea 100 ml preparat in prima seara, la culcare. In zilele urmatoare, se creste cantitatea, ajungind dupa 6 saptamini la 400 ml/zi. Nu se recomanda persoanelor care sufera de gastrita hiperacida”.

Un alt remediu recomandat de dl prof. Milică este din 250 ml suc de ridiche neagra amestecat cu jumatate de pahar de miere de albine, din care se consuma, zilnic, 4-5 linguri, intre mesele principale: “Efectul este de maruntire a pietrelor, de eliminare a bilei precum si de ameliorare a durerilor”.

Acelasi remediu se poate obtine daca scobim o ridiche in interior si umplem scobitura cu miere. Se lasa vreo 7 zile, in asa fel ca mierea sa “traga” principiile active, devenind aproape lichida. Se consuma 4-5 linguri/zi din acest lichid, intre mese.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 26.10.2002.