INTREBARE – Emanuela C., Targu Neamt: “Ce alimente sunt interzise sau trebuie consumate cu restrictii de catre persoanele care sufera de obezitate?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Alimentele interzise, care maresc riscul obezitatii, al aparitiei cancerelor si al dislipidemiilor (ateroscleroza, accidente vasculare, infarct de miocard, moarte subita) sunt urmatoarele:
– carne grasa de porc (340 de calorii la 100 g), oaie, rata, gasca
– peste gras (crapul are 104 calorii %)
– afumaturi, mezeluri grase si sarate, carnati, sarmale
– conserve de carne si peste
– organe (creier, rinichi, uger, momite, icre – cele de Manciuria au 256 de calorii %)
– grasimi animale (untura, sla-nina, jumari, unt)
– supe grase cu carne de porc, oase si maduva, rantas si supe drese cu smantana si galbenusuri
– lapte integral, branzeturi grase si sarate (cascaval, svaiter), smantana, frisca indulcita
– oua cu maioneza si aluaturi sau preparate, ca omleta cu jumari (cu valoare energetica de 220 de calorii la 100 g, comparativ cu un ou fiert in apa cu numai 80 de calorii la 100 g)
– fasole boabe si linte
– cartofi prajiti in untura sau ulei si piure cu sos
– paine alba, paste fainoase si produse de patiserie (pateuri, placinte, budinci, prajituri, creme, cozonaci, dulceturi, peltea, gemuri, halva, rahat, crochete, saleuri, fursecuri, bomboane, inghetata)
– condimente iuti (ardei iute, piper negru, hrean, mustar)
– fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, castane comestibile)
– fructe bogate in glucide (prune uscate, banane, stafide, smochine, curmale)
– siropuri si alte bauturi racoritoare indulcite, baute intre mese
– cafea, cacao, ciocolata cu lapte, ceai negru sau verde (care stimuleaza secretia de insulina si maresc pofta de mancare)
– bauturi alcoolice (bere, vin, coniac, tuica, lichior), care stimuleaza apetitul si reduc mobilizarea grasimilor din depozite

O atentie deosebita trebuie sa fie acordata consumului de sare care retine apa in tesuturi, reduce fluxul sanguin renal si produce deficiente circulatorii periferice (edeme, hipertensiune arteriala, congestie cerebrala, dureri de cap, insomnii). Renuntarea la sare scade savoarea alimentelor si, indirect, pofta de mancare. La nevoie, gustul mancarii fara sare poate fi refacut cu unele plante aromatice (tarhon, salvie, ghimbir, rozmarin, sovarf, chimion, cuisoare, marar), care au efecte si in slabirea progresiva.

Alimente cu restrictii cantitative:
– grasimi vegetale (ulei vegetal, margarina, salate dietetice)
– carne alba (pui, gaina, curcan)
– albus de ou, conserve in ulei
– lapte degresat, iaurt, branza de vaci
– cartofi fierti sau copti, ovaz fiert
– paine integrala, mamaliga, porumb fiert, fulgi de cereale
– sucuri neindulcite
– unele fructe crude (prune, pere pergamote, struguri)
– sucuri neindulcite

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 27 aprilie 2010.