INTREBARE – Dorin T., Focsani:
„Am 45 de ani si sunt supraponderal. de mai bine de doi ani incerc tot felul de diete pentru a da jos kilogramele in plus. As dori sa publicati cateva dintre recomandarile prof. Constantin Milică cu privire la restrictiile ce trebuie respectate in alimentatie. Va multumesc!“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Alimentele interzise, care maresc riscul obezitatii, al aparitiei cancerelor si al dislipidemiilor (ateroscleroza, accidente vasculare, infarct de miocard, moarte subita), sunt urmatoarele:
– carne grasa de porc (340 calorii la 100 g), oaie, rata, gasca
– peste gras (crapul are 104 calorii la 100 g)
– afumaturi, mezeluri grase si sarate, carnati, sarmale
– conserve de carne si peste
– organe (creier, rinichi, uger, momite, icre – cele de Manciuria au 256 calorii la 100 g)
– grasimi animale (untura, slanina, jumari, unt)
– supe grase cu carne de porc, oase si maduva, rantasi si supe drese cu smantana si galbenusuri
– lapte integral, branzeturi grase si sarate (cascaval, svaiter), smantana, frisca indulcita
– oua cu maioneza si aluaturi sau preparate precum omleta cu jumari (cu valoare energetica de 220 calorii pentru 100 g, comparativ cu un ou fiert in apa cu numai 80 calorii)
– fasole boabe si linte
– cartofi prajiti in untura sau ulei si piureu cu sos
– paine alba, paste fainoase si produse de patiserie (pateuri, placinte, budinci, prajituri, creme, cozonaci, dulceturi, peltea, gemuri, halva, rahat, crochete, saleuri, fursecuri, bomboane, inghetata)
– condimente iuti (ardei iute, piper negru, hrean, mustar)
– fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, castane comestibile)
– fructe bogate in glucide (prune uscate, banane, stafide, smochine, curmale)
– siropuri si alte bauturi racoritoare indulcite, baute intre mese
– cafea, cacao, ciocolata cu lapte, ceai negru sau verde (care stimuleaza secretia de insulina si maresc pofta de mancare)
– bauturi alcoolice (bere, vin, coniac, tuica, lichior), care stimuleaza apetitul si reduc mobilizarea grasimilor din depozite
O atentie deosebita trebuie sa fie acordata consumului de sare, care retine apa in tesuturi, reduce fluxul sangvin renal si produce deficiente circulatorii periferice (edeme, hipertensiune arteriala, congestie cerebrala, dureri de cap, insomnii). Renuntarea la sare scade savoarea alimentelor si, indirect, pofta de mancare.
Alimentele cu restrictii cantitative sunt:
– grasimile vegetale (ulei vegetal, margarine, salate dietetice)
– carnea alba (pui, gaina, curcan)
– albusul de ou, conservele in ulei
– laptele degresat, iaurt, branza de vaci
– cartofi fierti sau copti, ovaz fiert
– paine integrala, mamaliga, porumb fiert, fulgi de cereale
– sucuri neindulcite
– unele fructe crude (prune, pere, struguri)
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 15 martie 2010.