Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Febra reprezinta o crestere a temperaturii corpului peste limitele normale (37 grade C), ca o reactie de lupta a organismului fata de un agent infectios sau toxic. de multe ori, febra este insotita de frisoane, care sunt contractii involuntare, ritmice ale musculaturii, insotite de tremuraturi (friguri) care cuprind tot corpul. de obicei, cele doua simptome descrise mai sus avertizeaza asupra unei raceli severe.

O febra usoara inregistreaza 37-38 grade C, cea medie are 38-39 grade C, iar febra acuta depaseste 39 grade C. Febra ridicata poate fi un semnal al aparitiei unor afectiuni mai complicate (bronsita acuta, sinuzita, gripa, meningita, angina, pneumonie, oreion, scarlatina, rujeola, rubeola), fiecare dintre aceste afectiuni diferentiindu-se prin anumite simptome caracteristice (tuse, dureri de cap sau de urechi, varsaturi, respiratie greoaie, eruptii pe piele).

La copii, temperatura normala este de 36,4-36,7 grade C, iar febra se considera la valori care depasesc 37,3 grade C. Ca urmare a sensibilitatii copiilor la atacul diferitelor virusuri, este posibil ca febra sa creasca rapid la 39 grade C. Pana la venirea medicului se va face o frectie pe corp cu apa usor alcoolizata sau bolnavul va fi invelit in cearsafuri umede cu apa si spirt sau cu cataplasme locale.

Preparate din plante care combat febra

Tratamentele naturiste se fac cu specii de plante medicinale care au efecte antipiretice (antifebrile) si sudorifice (care produc transpiratie si scad temperatura).

In uz intern se recomanda:

– infuzie fierbinte din flori de soc sau de isop, placut mirositoare (doua lingurite la 200 ml apa clocotita), din care se beau doua ceaiuri pe zi;

– infuzie de salvie (o lingura cu frunze uscate la 250 ml apa clocotita), care se infuzeaza acoperit 5 minute si se beau doua cani pe zi, una dimineata pe stomacul gol si alta seara, inainte de culcare;

– infuzie de musetel (5-10 inflorescente la 200 ml apa fiarta), din care se beau trei cani pe zi;

– infuzie de unguras sau de tintaura, preparata dintr-o lingurita cu planta la 250 ml apa clocotita, care se bea in cursul zilei, repartizata in 4 reprize;

– infuzie de pedicuta sau de coada-calului (cate o lingura cu herba la 250 ml apa in clocot); se infuzeaza 2-5 minute si se beau cate 2-3 cani pe zi;

– infuzie de pelin (10 g flori uscate la un litru de apa fiarta si infuzata 5 minute), din care se bea o cana pe zi;

– infuzie din petale uscate de floarea-soarelui (doua lingurite la 250 ml apa in clocot), din care se consuma cate doua cani pe zi;

– decoct de podbal (o lingurita rasa de radacini uscate si maruntite la 250 ml apa rece); se macereaza 12 ore, se fierbe doua minute si se consuma 1-2 cesti, in functie de intensitatea febrei;

– infuzie din amestec de flori de soc (4,5 parti), flori de tei (doua parti), flori de musetel (1,5 parti), rizomi de pir (o parte) si herba de isop (0,5 parti); din amestec se ia o lingura, care se infuzeaza 4-5 minute in 250 ml apa clocotita, se strecoara, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri calde pe zi, din care unul seara, la culcare, avand efect in provocarea transpiratiei abundente, scaderea febrei, prevenirea gripei sau racelilor, dezinfectarea cailor respiratorii si cresterea rezistentei organismului contra microbilor;

– decoct din flori de soc (20 g), flori de tei (20 g), herba de papadie (20 g), frunze de patlagina (15 g), scoarta de salcie (15 g) si conuri de hamei (15 g); din amestec se ia o lingura la 250 ml apa rece, se fierbe 10 minute, se infuzeaza 3-5 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi;

– infuzie din amestec de cretisoara (trei linguri), schinel (trei linguri), coada-soricelului (doua linguri), verbina (doua linguri), frunze de merisor (o lingura); din amestec se ia o lingura la 250 ml apa rece, se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit 10 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi;

– vin din amestec de isop, vasc, lichen de Islanda si scoarta de salcie (cate 20 de grame), care se macereaza 8 zile intr-un litru de vin dulce si se beau cate 3 paharele mici pe zi;

– tinctura din 20 g herba de tintaura, macerata 8 zile in 100 ml alcool; se consuma cate 30-40 de picaturi, de 2-3 ori pe zi;

– sirop natural de zmeura, din care se ia cate o lingura de 2-3 ori pe zi, nediluat cu apa;

– bitter suedez, consumat intern (1-3 linguri turnate in ½ cana de ceai, inainte si dupa mese).

Tratamente pentru uz extern

– comprese din frunze de tarhon macerate in otet, aplicate peste noapte la incheieturile de la maini si glezne, pentru copii si batrani;

– ulei de maghiran, preparat prin macerarea plantelor proaspete in ulei de floarea-soarelui, cu care se maseaza pieptul si in jurul gatului;

– bai din plante cu faina de mustar (30 g la 3 litri apa), flori de lavanda (30 g la 5 litri apa) si stroc de fan (800 g la 5 litri apa);

– frectie cu tinctura de ardei iute si seminte de mustar, in cazul durerilor musculare la adulti;

– aplicarea unei perne, plina cu pedicuta, pe locurile cele mai dureroase.

Alimentatia in perioada febrila

La debut se recomanda un repaus alimentar absolut, consumand numai lichide sub forma de ceaiuri si sucuri de mere, lamai, portocale, grepfrut, varza alba si sfecla rosie. Urmeaza supe de legume, cartofi, paine, biscuiti, salate de legume (lactuca, castraveti, vinete, pastai de fasole), fructe (struguri, lamai, pepeni), lapte cald, cafea.

Se exclud carnea, grasimile, conservele, ouale, alimentele grase, otetul, muraturile, sosuri cu ardei iute, fripturile si prajelile, branzeturile, inghetatele, bauturile alcoolice si cele reci.

Regimul de viata

Se recomanda:

– frictionarea corpului de 2-3 ori pe zi cu un prosop din in sau canepa, imbibat in solutie (1:1) de otet si apa sau in solutie alcoolica diluata, dupa care se inveleste cu o patura;

– aplicarea de comprese reci cu apa si putin otet, puse pe frunte si pe maini (schimbate la intervale de 20 minute), si chiar impachetarea generala in cearsafuri inmuiate in apa rece si stoarse, schimbate la intervale de 30 de minute, de 2-3 ori pe zi;

– bai de picioare cu apa calda, in care se toarna esenta de pin sau decoct de salvie si de fan;

– aplicarea pe talpa piciorului a unui strat din foi de ceapa, dupa care se incalta cu sosete inmuiate in otet diluat si tinute peste noapte.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 17.11.2009.

Sursa imagine: VisualPhotos.com