In timpul verii, tantarii, albinele, viespile, bondarii, scleptii, taunii pot fi, din cauza intepaturilor pe care le produc, dusmani siciitori ai pielii. In functie de insecta care a “piscat”, intepatura poate avea consecinte neplacute sau de-a dreptul foarte grave. La vreme de seara si in medii abundente in apa, intepaturile acestor insecte pot fi chiar fatale.

Astfel, intepaturile de albina sau de viespe provoaca o durere ca de arsura, insotita de roseata si mincarimi de piele, fenomene ce dispar dupa 24 de ore. In cazul mai multor intepaturi, umflatura este mare, bolnavul prezentind varsaturi, tulburari respiratorii, tremuraturi, accelerarea pulsului. Daca nu se acorda ajutor de urgenta, la persoanele alergice, intepaturile pot provoca moartea. Intepaturile de tintar provoaca mincarimi locale si, uneori se pot infecta. De la intepaturile de paianjen apare o umflatura dureroasa. Bolnavul prezinta contractii musculare si o stare generala rea, cu respiratie greoaie si accelerarea pulsului. Intepaturile anumitor specii de paianjen pot produce moartea.

“Persoanele care fac alergie la intepaturile de tintari, paianjen, capuse, albine sau viespi, trebuie sa aiba mare grija. Din cauza acestora, se poate produce socul anafilactic, urmat de decesul persoanei. Practic, se accentueaza secretia de histamina din organism, se blocheaza centrii nervosi, iar singurul remediul pentru a scapa este injectia imediata cu adrenalina. Tot din cauza piscaturilor de tintari, poate aparea edemul glotic. Se obtureaza calea aerului, tensiunea scade, iar persoana in cauza nu mai poate respira. Acest fenomen este foarte periculos, iar calea de iesire este introducerea a trei ace de recoltare cu diametru mare in glota”, ne-a spus dl dr. Florin Todiras, medic primar dermatolog la Spitalul «Sf.Spiridon».

Piscaturile de taun sint dureroase, raminind astfel inca doua saptamini, cu o intensitate mai redusa. Intepaturile de capusa pot surveni in timpul unei plimbari in padure, unde capusile stau pe arbori. Ele se infing in pielea omului, producind boli foarte grave, ca de exemplu meningoencefalita. La locul intepaturilor va apare o pata rosie, intens colorata in centru, insotita de mincarime. La fel pot intepa plosnitele si puricii sau furnicile. “Este indicat sa folosim spray-uri, creme care indeparteaza aceste insecte. In cazul in care o persoana a fost intepata de oricare din aceste insecte, este bine ca, mai intii, sa se spele locul inflamat cu apa si sapun si apoi sa se aplice comprese cu apa rece, cu otet sau cu gheata. Se pot aplica si cataplasme cu varza cruda sau patrunjel, frunze de busuioc, de menta sau de patlagina”, ne-a spus prof. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 01.08.2002.