Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Reumatismele sunt afectiuni localizate la nivelul aparatului locomotor si la nivelul cordului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale tesuturilor conjunctive. Suferintele reumatice sunt predominant articulare (in zonele articulatiilor) si mai putin nearticulare (reumatism abarticular). Pentru aceste boli, fitoterapia recomanda speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative si revulsive local.

Reumatismul articular acut, numit boala Sokolski-Bouillaud, este o afectiune cu un caracter infectios, cauzata de infectia cu streptococi si stafilococi, care ating atat articulatiile, cat si inima. Boala apare cel mai frecvent intre 7-15 ani (in proportie de 75%), scade la 15% intre 15-25 ani si este mult mai rara dupa varsta de 30 de ani. Sexul feminin este cel mai puternic afectat, mai ales in perioada pubertatii si a graviditatii. Durerile sunt acute chiar de la inceput, dar pot fi intrerupte, prin intervale trecatoare, care dau senzatia de vindecare aparenta. In schimb, poate sa evolueze spre invaliditate (imposibilitate de miscare), iar prin atacul asupra sistemului cardiovascular se poate instala endocardita miocardica, stenoza mitrala si chiar decesul. Statisticile arata ca peste 40% din totalul bolilor cronice de inima sunt de origine reumatica.

Streptococii hemolitici din grupa A, implicati in reumatismul articular acut, sensibilizeaza inima si vasele sangvine, la orice varsta, cu incidenta maxima la copii si adolescenti, mai frecvent iarna si primavara, in conditii de frig si de umezeala. Sunt mai expuse persoanele obosite si debile, cu o igiena mediocra, care traiesc in dormitoare comune si in alte aglomeratii. Leziunile cardiace, provocate de reumatismul cardiovascular si osteo-articular, devin ireversibile si pot reveni, cu intensitate, la maturitate.

Factorii favorizanti ai reumatismului articular, pe langa infectia streptococica, sunt conditiile de viata (locuinta umeda si rece, munca grea cu eforturi fizice excesive, traumatisme si poluarea atmosferei, mai ales in localitatile situate in zonele puternic industrializate).

Afectiunile articulare pot fi localizate in toate partile corpului, cu deplasari de la o articulatie la alta, dupa un interval de 4-5 zile, incepand cu inflamatii si dureri la solduri, genunchi, oase tibiotarsiene si trecand spre umeri si coloana vertebrala.

Reumatismul secundar infectios consta din forme reumatismale articulare provocate de diferite infectii localizate in focare (dentare, amigdaliene, sinuzale) sau de anumite boli infectioase (scarlatina, venerice, dizenterie, tifos, tuberculoza, gripa, hepatita epidemica, sifilis).

Poliartrita reumatoida este o inflamatie poliarticulara cronica, cu puseuri acute, localizate, de predilectie, la articulatiile mici ale extremitatilor (degetele de la maini si picioare). Boala afecteaza in special sexul feminin, cu viata si activitate in conditii de frig si de umezeala (cu atentionare la gospodinele care folosesc frecvent apa rece la spalat rufe sau vesela).

Spondilita anchilozanta este o leziune inflamatoare, de natura reumatismala sau infectioasa, care afecteaza articulatiile coloanei vertebrale, cu evolutie progresiva de cronicizare catre anchiloza, printr-un proces de osificare, facand imposibila miscarea coloanei, a umerilor si a soldurilor. Boala este mai frecventa de 5-7 ori la barbati decat la femei si poate sa inceapa chiar de la varsta de 20 de ani, prin crize intermitente de lumbago (dureri de sale), cu iradieri spre fese, spre coapse si in lungul nervului sciatic. Durerile se simt mai intens la excesele de tuse convulsiva si stranut, mai ales noaptea si spre dimineata.

Tratamente naturiste

In urma cu 50-100 de ani se foloseau, in bolile reumatice, numai doua medicamente: aspirina (extrasa din scoarta de salcie) si colchicina (extrasa din brandusa de toamna). In prezent, fitoterapia recomanda o gama larga de tratamente din plante, cu efecte in sepcial antiinflamatoare.

In uz intern se recomanda:

– infuzii din flori de soc (1-2 lingurite la 250 ml apa clocotita) cu efecte in eliminarea toxinelor prin diureza si prin sudatie puternica;

– infuzie din flori de musetel (o lingurita la 250 ml apa clocotita) cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare si anestezice;

– infuzie din flori (de sulfina) si frunze (de frasin, mesteacan, salvie, rozmarin, urzica), din care se beau 2-3 cani pe zi;

– infuzie din frunze de tarhon, care produc o puternica diureza insotita de eliminarea toxinelor;

– infuzie din herba (de ciubotica cucului, sovarv, troscot, turita mare), fructe (de ienupar si fenicul), muguri (de pin si vita-de-vie);

– decoct din radacini de tataneasa si scoarta de salvie (10 g la 200 ml apa, se fierbe 10 minute, se infuzeaza 10-20 minute si se beau 2-3 cani pe zi) intr-o cura pe durata de 2-3 saptamani;

– decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin si mesteacan, herba de coada-calului, teci de fasole, radacini de lemn dulce cu actiuni antiinflamatoare, fructe de ienupar – diuretic si dezinfectant, scoarta de salcie – analgetic si febrifug; din amestec se ia o lingura la 200 ml apa, se fierbe doua minute, se infuzeaza 10-15 minute si se beau 3 cani pe zi.

Reteta autorului: mesteacan, frasin, salcie, ienupar, urzica vie, coada-calului, coada-soricelului, tei, fasole, menta, soc, papadie.

Retete pentru uz extern

– comprese calde cu infuzie de sulfina, coada-calului si tataneasa;

– bai generale cu plante, luate separat sau in amestec, folosind frunze de frasin, menta si stevie, flori de fan, fructe de ienupar si castan salbatic, muguri de pin, radacini de tataneasa, scoarta de salcie si faina de mustar negru;

– frectii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrisor, fructe de ienupar si ardei rosu, radacini de hrean si tataneasa;

– frectii cu ulei de ienupar, menta, pin, lavanda, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, musetel, sunatoare si eucalipt, folosite separat sau in amestecuri;

– masaje cu unguent de galbenele, tataneasa, lumanarica si venin de vipera.

Apiterapia recomanda cataplasma din doua linguri polen uscat si maruntit, amestecat cu 100 ml ulei vegetal; se fierbe 5-10 minute la foc redus pana se obtine o pasta care se intinde pe zona dureroasa si se lasa peste noapte.

Regimul alimentar

La persoanele care sufera de reumatism, alimentatia trebuie sa fie completa pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) si saruri minerale. Se incepe cu o cura depurativa de 5-7 zile pe luna cu zarzavaturi crude, din care sa nu lipseasca varza, morcov, telina, sfecla rosie, marar, patrunjel, praz, ceapa, urzici, la care se adauga supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspat (1/2 litru), zer, iaurt, branza, margarina, untura de peste, orez (fiert in lapte), seminte crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierti in lapte si amestecati cu ulei de masline si un galbenus de ou). Se mai poate consuma terci de grau incoltit cu miere de albine si cafea de cicoare.

Dimineata, inainte de micul dejun, se bea 250 ml suc de telina, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), radacini de pastarnac sau patrunjel (100 ml), sfecla rosie (100 ml) si varza (100 ml).

Se interzice consumul de hrean si ardei iute.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 20.10.2009.

Sursa imagine: Missouriplants.com