Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Arsurile sunt leziuni ale tesuturilor, produse de actiunea focului (sobe, radiatoare, fier de calcat), a apei si a vaporilor fierbinti, a curentului electric (electrocutare), a diferitelor genuri de radiatii (Roentgen, ionizante, solare) si a unor substante chimice (acizi si baze tari). Tratamentele arsurilor depind de gradul leziunilor si urmaresc calmarea durerilor, curatirea mecanica si chimica a plagilor, impiedicarea resorbtiei de toxine, prevenirea infectiilor si cicatrizarea ranilor.

Gravitatea arsurilor depinde de profunzimea leziunii si de suprafata tesutului afectat, de varsta pacientului, locul atins, infectiile posibile, aparitia complicatiilor hepato-renale, pulmonare, tromboembolii si de starea generala a organismului.

In functie de gravitatea leziunii produse, arsurile sunt graduate in 4 trepte:

– gradul I – arsuri manifestate prin zone de roseata pe piele, edeme, dureri, usturimi, febra, frisoane, greturi, varsaturi, reactii care dispar dupa 2-3 zile, lasand o piele usor pigmentata, dar fara cicatrice;

– gradul II – cu piele intens inrosita, dureroasa si cu flictene (vezicule pline cu serozitate apoasa);

– gradul III – cu distrugerea pielii si a unei parti din tesuturile subcutanate (grasime, muschi, vase sanguine), care se pot infecta, intarziind vindecarea si lasand cicatrice vizibile;

– gradul IV – cu carbonizarea epidermei si a dermei din zona afectata, pana la muschi si oase.

Arsurile de gradul I si II sunt leziuni superficiale, pe intinderi reduse, care se pot vindeca fara urme in 10-20 zile, daca sunt tinute sub un jet de apa rece timp de minimum 10 minute sau se pun comprese reci pe zona afectata.

In arsurile superficiale primele masuri constau din scoaterea hainelor imbibate cu lichide fierbinti (50-60 grade C) sau inflamabile si indepartarea resturilor arse si a obiectelor de orice natura (bijuterii, ceasuri, cordoane, bretele) din jurul leziunii, fara a fi lipite de arsura. Arsurile vor fi tinute sub jet de apa rece si se acopera cu o compresa sterila sau se unge imediat cu miere de albine. Daca au aparut flictene (basicute), nu se vor sparge, intrucat se intensifica durerile, iar locul de arsura ar putea fi infectat. La flictenele nesparte roseata si durerea dispar in scurt timp. Nu se aplica diferite materiale murdare (carpe, lut, praf, plastic).

In cazul arsurilor grave (de gradul III si IV), cu suprafata arsa mai mare de 20-30% din pielea corpului si cu dureri foarte mari, pacientul va primi un calmant si va fi transportat, urgent, la o unitate sanitara de profil chirurgical, fiind infasurat intr-un cearceaf, prosop, panza curata sau patura.

Este necesar sa se stie ca suprafata unei maini (de la degete la umar) ocupa circa 9% din pielea corpului, iar suprafata unui picior este de 18%.

Pentru arsurile de gradul I nu este necesara internarea in spital, ci doar spalarea zonelor lezate si bandajarea cu alcool medicinal. La arsurile de gradul II si III se aplica pansarea sterila a leziunilor, fara spargerea basicilor, consumul de lichide caldute (ceaiuri, sucuri) si administrarea de sedative.

Preparate din plante, cu efect calmant

Tratamentele fitoterapeutice sunt recomandate in arsurile putin intinse si superficiale (de gradul I si II). Se aplica extern sub forma de spalaturi locale, comprese reci, unguente sau uleiuri, folosind plante cu efecte antiseptice, cicatrizante si calmante.

Muguri de plop negru din care se prepara:

– bai locale, comprese si spalaturi cu infuzie din 200 g muguri zdrobiti la un litru de apa clocotita;

– unguent din 20 g muguri zdrobiti si umectati timp de 24 de ore cu 5 ml alcool 70%, dupa care se adauga 100 g untura si 5 g ceara de albine; se tine pe baia de apa timp de 3 ore la 100 grade C, se strecoara prin tifon si se amesteca pentru omogenizare.

Flori de musetel folosite la:

– infuzie din 2 linguri la 250 ml apa clocotita, folosita la spalaturi si bai locale, avand actiune antiseptica, decongestiva si cicatrizanta, in cazul aparitiei basicutelor;

– ulei din 20 g flori maruntite, umectate cu 3 linguri alcool si macerate timp de 2-3 ore; se adauga 20 ml ulei de floarea-soarelui, se fierbe pe baia de apa 2-3 ore si se strecoara in sticle inchise la culoare, avand bune rezultate in ungerea ranilor si in aplicarea pansamentelor.

Flori de coada-soricelului preparate astfel:

– infuzie din 2 linguri flori la 250 ml apa clocotita, folosita pentru comprese, cu actiune calmanta, antiinflamatoare si dezinfectanta.

Flori de galbenele preparate sub forma de:

– infuzie din 15-20 g flori la un litru de apa, folosita in bai locale si cataplasme;

– tinctura din 20 g flori macerate timp de 8 zile in 100 ml alcool 70% folosita in dilutie de 1:10 cu apa fiarta si racita.

Herba de sunatoare preparata in:

– infuzie din 30-40 g planta la un litru apa folosita in bai, comprese sau spalaturi;

– ulei din 20 g planta maruntita, umectata cu 20 ml alcool si macerata 24 de ore; se adauga 200 ml ulei, se fierbe 3 ore pe baia de apa, iar dupa 2-3 ore se filtreaza prin tifon dublu si se pastreaza la intuneric si racoare, pentru a fi aplicata ca pansament local pe plagile deschise produse prin arsuri, cu rol de calmant, dezinfectant, cicatrizant si antiinflamator.

Flori de soc – 30-40 g la un litru apa in clocot, preparate ca infuzie folosita in bai locale si spalaturi pe arsura, avand efecte calmante, antiseptice si antiinflamatoare si de uscare a flictenelor.

Seminte de in folosite ca:

– ulei de in amestecat cu apa de var (in parti egale) pana se formeaza un lichid alb-laptos, eficace in cicatrizarea arsurilor.

Radacini de tataneasa folosite in:

– decoct (4-5 linguri la 250 ml apa) care se fierbe 15-20 de minute intr-un vas acoperit, cu efecte in cataplasme si bai locale.

Amestec din frunze de nuc (30 g) si de menta (10 g), flori de musetel (20 g), arnica (10 g) si de lavanda (10 g) si scoarta de stejar (20 g), din care se prepara o infuzie (2 linguri la 250 ml apa clocotita), utilizata in comprese calmante.

Din experienta populara se folosesc cataplasme cu cartofi cruzi si rasi, morcov ras, felii de tomate, frunze fierte de salata sau varza care alina durerile si ajuta la vindecare.

Masuri de prevenire a arsurilor la copii

Se impun unele masuri atat preventive, cat si curative, in functie de localizarea ranilor de pe corp. Pentru prevenirea arsurilor la copii se impun urmatoarele masuri:

– sa nu fie lasati singuri in casa;

– sa nu aiba acces la mijloacele care produc foc (chibrituri, brichete) si sa nu fie lasati sa se joace cu focul;

– prizele electrice sa fie bine blocate, iar copiii sa nu aiba acces la sarma si fire electrice;

– se vor tine sub cheie substantele inflamabile, caustice sau toxice;

– joaca copiilor sa nu fie permisa in apropierea surselor de lichide fierbinti;

– bronzatul la soare sa se faca in mod progresiv.

Cataplasme

cu argila pentru arsurile produse de foc

In cazul arsurilor produse de foc, apa fierbinte sau vapori de apa se aplica, de 2 ori pe zi, un strat de miere de albine sau cataplasme cu argila tinute timp de 2-3 ore, dupa care se badijoneaza cu unguent de propolis (50 g pulbere de propolis in 40 ml ulei, cu adaos de vitamine uleioase – A si D2). Se mai folosesc sprayuri cu propolis, solutie Proderm si unguent Propoderm.

Arsurile de pe fata nu se panseaza, iar daca sunt provocate prin oparire cu smoala – se face o stropire si tamponare a fetei cu motorina, pana la racirea si dizolvarea smoalei. Urmeaza aplicarea unei masti peste rana cu un albus de ou proaspat batut spuma, folosind un tampon de vata. In final, se tamponeaza cu Rivanol si cu un spray de Bioxiteracor (care contine propolis).

La arsurile degetelor, produse prin atingerea unor obiecte fierbinti sau curent electric, se scufunda segmentele respective in apa cu gheata pana la incetarea durerilor.

Comprese cu amidon pentru arsurile cu iod

In arsurile produse de substante acide se face o spalare cu multa apa si sapun, dupa care se aplica o solutie de bicarbonat de sodiu sau apa de var. In cazul arsurilor provocate de substante alcaline se spala rana cu apa si otet sau cu zeama de lamaie, dupa care urmeaza cateva comprese cu apa rece, schimbate pana la disparitia durerilor.

Daca arsurile sunt produse de iod, se aplica lotiuni sau comprese cu amidon sau cu saruri de potasiu si cataplasme cu cartofi rasi sau cenusa vegetala inmuiata in apa rece.

In cazul unui soc traumatic, accidentatul va primi preparate hipnotice si va fi instalat in pat pentru repaus obligatoriu.

La arsurile grave de pe corp nu se vor sparge basicutele apoase, pentru a evita infectiile posibile si nu se aplica nici o forma de substante grase (creme, unguente). Cei din jur vor asigura transportul imediat la spital, iar pe traseu pacientul va consuma bauturi nealcoolizate, cea mai buna fiind apa cu sare (o lingurita la un litru).

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 13.07.2009.

[sursa imagine]