Autor: prof. univ. dr. Constantin MILICĂ
Cancerul pancreatic este o afectiune destul de frecventa, in continua extindere (4,2% din mortalitatea produsa prin cancere), depasind rata cancerului stomacal. Boala apare mai frecvent intre varstele de 50-70 de ani, cu o usoara preponderenta la barbati. In tarile dezvoltate este mai des intalnita, mai ales la persoanele cu diabet zaharat sau cu pancreatita cronica veche de peste 10 ani. de aceea, persoanele care sufera de pancreatita este bine sa se trateze la timp, pentru a evita declansarea unui eventual cancer pancreatic.
S-a constatat ca, la persoanele cu rude diagnosticate cu pancreatita cronica, riscul de a face cancer pancreatic este de 50 de ori mai mare. de asemenea, frecventa maxima a acestei boli se inregistreaza in randul persoanelor care lucreaza in industria si manipularea pesticidelor, in prelucrarea petrolului si in fabricarea aluminiului. Dintre factorii declansatori ai bolii, efecte majore au fumatul, alcoolul si dieta dezechilibrata, in care predomina grasimile (cu continut ridicat in acid linoleic), prajelile si afumaturile, in detrimentul fructelor si legumelor proaspete.
Diagnosticarea cancerului pancreatic se poate stabili prin analiza sangelui, cand apare o stare de anemie grava, leucocite crescute, VSH si fibrinogen mare. In plus, se recurge la ecografie abdominala, tomografie computerizata cu substante de contrast si la RMN, completate prin biopsie. Daca nodulul canceros se formeaza pe capul pancreasului, va aparea repede icterul mecanic, prin comprimarea caii biliare principale. Daca apare pe corpul sau coada pancreasului, simptomele sunt mai lente si se manifesta prin dureri in stanga abdomenului, sub coaste, pana in omoplatul stang, adesea confundate cu durerile de splina.
Recomandari fitoterapeutice pentru uz intern
In pancreatita, medicina naturista recomanda urmatoarele tratamente:
– decoct din lichen de piatra, preparat cu o lingurita herba la 250 ml apa, care se fierbe cinci minute; dupa racire la 400C se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se beau trei cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, avand efecte foarte bune in stimularea secretiilor pancreatice;
– infuzie din anason: 10 grame seminte pisate la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit 15-20 minute si se bea o cana pe zi, fractionata in trei reprize, inainte de mese;
– infuzie din sanziene: doua lingurite herba uscata si maruntita se infuzeaza 15 minute in 250 ml apa clocotita, se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi;
– macerat la rece de obligeana, dintr-o lingurita radacina uscata si maruntita tinuta timp de 8-12 ore in 250 ml apa rece; in ziua urmatoare se incalzeste usor, se strecoara si se bea cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa principala (in total sase inghitituri pe zi);
– tinctura din lichen de piatra (20 g herba uscata la 100 ml alcool 700); se macereaza 10 zile, se strecoara si se iau cate 15-25 picaturi inainte de mese;
– tinctura de papadie (20 g radacini uscate si maruntite la 100 g alcool 700); se macereaza timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursa usoara de caldura si se iau cate 15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi;
– ulei eteric de anason, din care se iau cate 8-12 picaturi pe zi, fractionate in 2-3 reprize;
– tija de papadie (6-10 tije proaspete) se consuma zilnic intr-o cura de primavara, alaturi de o salata din frunze proaspete de papadie.
Amestecurile de plante recomandate sunt arnica, gentiana, menta, nalba de gradina, papadie, pelin, pufulita, sanziene, siminoc, traista-ciobanului, urzica vie si valeriana.
Reteta autorului: anason (seminte), lichen de piatra, sanziene, papadie, pufulita (herba), musetel (flori), obligeana si valeriana (radacini). Din acest amestec se iau doua lingurite la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10 minute, se strecoara si se beau trei ceaiuri indulcite pe zi.
In uz extern, pe suprafata abdomenului, in zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de galbenele si apoi se pune o cataplasma cu herba zdrobita de coada-racului.
Dieta trebuie sa stimuleze secretia pancreatica
In terapeutica bolilor pancreasului, alimentatia are un rol esential. Intrucat bolnavii sunt expusi la diferite dereglari metabolice, este necesara stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorica pentru a preveni scaderea energiei si a masei corporale.
Tratamentul dietetic va debuta printr-un repaus digestiv total pe o durata de 24 ore. In urmatoarele 2-3 zile se interzice orice alimentatie pe cale bucala, care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu solutii nutritive, in care se introduce glucoza si aminoacizi, administrate prin perfuzii, in cateterul venos central. Dupa 4-5 zile se poate trece la o dieta orala semilichida (300-400 ml pe zi), formata din ceaiuri medicinale si sucuri nesarate din tomate, cu adaos de vitamine liposolubile (A, D si K) si vitamine din grupul B (B12). Dupa ce au trecut 7-10 zile de la declansarea crizei, se adauga in alimentatie lapte degresat si lapte prins, rasol de pui sau vitel, ulei presat la rece (in salate), unt, miere de albine, putina paine, legume bine fierte, sucuri de fructe si compoturi (din cirese, lamai, portocale).
Urmeaza un regim dietetic hiperproteic si hiperglucidic, in functie de toleranta specifica a organismului, cu excluderea categorica a bauturilor alcoolice si a medicamentelor tari. Aceasta dieta de crutare a pancreasului are rol de stimulare a secretiei pancreatice, cu conditia adaugarii de enzime (triferment, procaina) si substante antispastice, antibiotice, colagoge si sedative, care vor contribui la normalizarea miscarilor abdominale. Trebuie sa se stie ca pancreasul nu suporta o alimentatie excesiva cu mancaruri gatite cu grasime, carne rosie, vanat, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, ciocolata, cafea si, mai ales, alcooluri.
Fructele verzi dreneaza lichidul pancreatic
Pancreasul va fi dezintoxicat printr-un consum sistematic de legume proaspete, care au capacitatea de a stimula functiile pancreatice (spanac, urzici tinere, tomate, vinete, ridichi, varza, conopida, praz, castraveti, fasole verde).
Sunt eficiente si fructele (cirese, piersici, caise, mere, prune, gutui, afine, coacaze negre si rosii, lamai, portocale, mandarine, banane, catina alba, alune, nuci), consumate proaspete sau in sucuri naturale, baute dimineata pe stomacul gol, in cure de cate opt zile. Mai bune sunt fructele verzi, crude, consumate ca atare sau in diferite preparate culinare, avand rol important in drenarea lichidului pancreatic.
In toate afectiunile pancreatice, ratia alimentara va fi fractionata zilnic in 5-6 mese mici de zi, usor de digerat, pentru a nu suprasolicita functiile pancreasului bolnav. Pe cat posibil, hrana sa nu fie prelucrata termic si se mesteca foarte bine pentru a stimula salivatia.
Regimul de viata si masuri de preventie
Imediat dupa declansarea crizelor, pacientul va fi internat, obligatoriu, in spital, unde vor fi aspirate secretiile acide ale stomacului cu ajutorul unei sonde, introdusa prin esofag. In continuare se impune repaus la pat, intr-o incapere izolata. Din cauza pericolelor de agravare rapida a bolii, va fi necesara o ingrijire intensiva si la timp, pentru a mari sansele de supravietuire.
Durerile violente vor fi atenuate cu pungi de gheata pe epigastru si prin intermediul unor analgezice si, la nevoie, prin anestezie peridurala. In fiecare seara se recomanda sa se faca o baie ascendenta de sezut si pe partea superioara a abdomenului. Urmeaza o compresa rece cu alcool si o compresa cu plante, timp de o ora si iarasi o baie ascendenta rece, timp de cateva minute.
In cursul zilei, bolnavul va face frecvente respiratii complete, pentru a stimula functiile pancreasului si irigarea sangvina normala. Inainte de fiecare masa principala se vor lua cate doua tablete de Redigest, iar dupa mese bolnavul va sta culcat si i se va aplica parafina calda pe epigastru.
Tratamentul balneoclimateric
Este eficient consumul zilnic, inainte de mese, a apelor minerale provenite de la statiunile Slanic-Moldova, Calimanesti, Caciulata si Sangeorz.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 17.01.2010.
Sursa imagine: amazon.com