(Raspunsuri la scrisorile cititorilor)
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 22.11.2003.
Dna Veronica Stoica, din Botosani, ne scrie ca are diagnosticul de tuberculoza pulmonara, este in evidenta spitaliceasca, urmeaza tratamentul prescris de medicul specialist dupa internare si ar vrea sa stie ce fel de ceaiuri sau remedii naturiste i-ar fi de folos pentru a o ajuta sa lupte cu aceasta boala.
Dna Stoica, dupa cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milica, doctor in fiziologie vegetala, specialist in fitoterapie si coordonator al Centrului Aroma din cadrul Universitatii Agronomice Iasi, inainte de a ajunge la plante, nu trebuie sa uitati de dietoterapie. Probabil ca medicul va recomandat regimul alimentar adecvat. In acesta puteti introduce cura cu suc de orz verde (3 pahare pe zi) si cura cu miere si hrean in parti egale (doua linguri inainte de mesele principale). Dl prof. Milica va recomanda o cura cu vin de leurda, pe care o veti putea face abia la primavara: va trebuie un pumn cu frunze proaspete de leurda taiate marunt, 600 ml de vin alb superior si miere. Frunzele se lasa o ora la macerat in 300 ml vin, se scurg bine prin tifon si apoi se pun la fiert 5 minute in cealalta parte de 300 ml vin. Dupa fierbere, se lasa in repaus 10 minute, se strecoara si se indulceste cu miere. Cind s-a racit, se amesteca in maceratul la rece. Se bea cite un paharel inainte de masa.
Foarte utila este tinctura de propolis, cite 20-40 picaturi intr-un pahar cu lapte cald, de 3 ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Tratamentul dureaza de la 4 la 10 luni.
Dintre ceaiuri, dl prof. Milica va recomanda infuzia de hamei (2-3 la suta), infuzia sau decoctul de troscot, ambele 2 cani pe zi, apa usturoiata (preparata ca infuzie, 8-10 linguri pe zi) si decoct de gutui. Toate au proprietati tuberculostatice.
Amestecurile recomandate sunt:
• pelin si patlagina, cite 10 g din fiecare;
• ciubotica cucului, salvie, coada calului, trifoi rosu, podbal, cite 20 g din fiecare;
• fructe de ienupar (10 g), coaja de salcie (10 g), viorele (10 g) si urzica (20 g);
• coada soricelului, coada calului si luminarica (sau coada vacii), cite 30 g din fiecare.
Aceste ceaiuri in amestec se prepara identic, ca infuzie: se macereaza o lingurita de amestec cu putina apa rece (1-2 linguri) timp de 5 minute, apoi se adauga 250 ml de apa calda si se lasa in repaus 3 minute. Se strecoara si se beau 3 cani pe zi, in cadrul unui tratament combinat, alternativ fiecare infuzie, timp de 12 zile. Dupa o pauza, cura se reia.
Un remediu foarte eficient este tinctura 10 la suta (10 g amestec la 100 ml alcool sau tuica tare), cite 10-60 de picaturi sau decoct 2-4 la suta, cite 150-250 ml, ambele remedii de 2-3 ori pe zi, intre mese, 1-2 luni pe trimestru, din roua cerului (10 parti), lichen de piatra 10 p), rostopasca (1 p), frunze de tuia (10 p) si frunze de podbal (20 p). Util este si uleiul de pin, cite 10-30 picaturi, de 2-3 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de mesele principale, in cure de 2-3 saptamini pe luna.