Articol publicat in ziarul Evenimentul din 30.03.2006.

De cîteva zile, soarele şi temperaturile ceva mai ridicate ne răsfaţă, parcă încercînd să ne convingă că a venit, cu adevărat, primăvara. Dacă în aceste zile de început al unui nou anotimp ne simţim parcă mai înveseliţi de renaşterea naturii, nu putem uita că primăvara aduce şi neplăcerile caracteristice asteniei. Ce medicamente s-ar putea prescrie pentru căscat, moleşeală şi somnolenţă? În lipsa medicamentelor, pentru a combate aceste neplăceri, fitoterapia ne oferă un ajutor formidabil.

Aport natural de vitamine şi minerale

Printre alimentele care ajută organismul uman să depăşească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l şi avînd un aport considerabil de minerale şi vitamine, se numără cerealele (grîu germinat), spanacul, urzicile, sfecla roşie, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile şi nucile. Persoanele obosite, nervoase vor beneficia de incontestabile foloase utilizînd oricare dintre următoarele remedii: infuzia din busuioc, din frunze de nuc (20 g la un litru apă), din flori de coada şoricelului sau cimbrişor. O cură eficace se obţine prin ingerarea zilnică a unui litru din oricare din aceste infuzii, timp de 1-2 săptămîni.

Pentru îndepărtarea asteniei mai este indicată, zilnic, o cană cu vin de flori de salcîm (20 g flori infuzate într-un litru de vin roşu). Ca sucuri cu proprietăţi tonice şi vitaminice, foarte bun este un amestec din sucuri de legume şi fructe (2-3 morcovi, 1 lămîie, 1 portocală, 3-4 mere, 1 lingură miere de albine şi 10 g drojdie de bere). De asemenea, efecte deosebite are vinul tonic obţinut din o parte 500 ml amestec sirop de afine, de coacăze negre şi de cătină albă, la care se adaugă şi tinctură de genţiană şi o altă parte de 500 ml vin roşu.

Pulberea de busuioc înviorează organismul

Alături de o remineralizare şi o revitaminizare a organismului, fitoterapia ne oferă un ajutor formidabil în combaterea asteniei, plantele recomandate fiind busuiocul, rozmarinul şi măghiranul. După cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma din Iaşi, busuiocul este un tonic şi un energizant cît se poate de potrivit momentului, un regenerator rapid care opreşte toate procesele de uzură din organism, destul de accelerate în această perioadă de trecere de la iarnă la primăvară. Pulberea de busuioc (obţinută prin sfărîmarea inflorescenţei şi apoi cernerea ei, cîte 4 linguriţe/zi luate cu apă, timp de două săptămîni – este de preferat ca înainte de înghiţire să se ţină sub limbă timp de 10 minute) are o capacitate miraculoasă de înviorare a organismului, uşor euforizantă şi echilibrantă asupra stării psihice, mărind capacitatea de control asupra emoţiilor, reducînd, în acelaşi timp, sensibilitatea la stres. Combate eficient căderile de energie vitală şi intelectuală. Eficient este şi maceratul la rece obţinut prin ţinerea busuiocului în apă, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol.

Rozmarinul şi măghiranul au efect psihostabilizant

Contra asteniei şi a stării de slăbiciune care apare în acest caz se mai poate prepara o tinctură din 10‑15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat şi un pahar de apă. Se amestecă şi se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară şi se păstrează la întuneric, în sticle închise ermetic. Se ia cîte o linguriţă, de 3‑4 ori/zi, înainte de masă. Efectul psihostabilizant al rozmarinului se poate obţine şi prin consumarea, dimineaţa, pe nemîncate, a cîte unei linguri de pulbere, care, înainte de a fi înghiţită cu apă, se ţine sub limbă timp de 10 minute.

Foarte eficient în combaterea asteniei este şi ceaiul de măghiran (2-3 linguriţe plantă/o cană de apă, infuzie în apă clocotită timp de 15-20 minute). Maceratul la rece se obţine prin ţinerea plantei în apă, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore.

Un tratament foarte simplu în caz de astenie constă în consumarea zilnică a 8-10 tije crude de la florile de păpădie.

Cu efecte foarte bune se poate prepara un amestec din flori de tei, şovîrv, păpădie, talpa gîştei şi cimbru – zilnic, 2 ceaiuri îndulcite cu miere. În paralel, spune dl prof. Milică, se vor lua cîte 30 de picături, de 2 ori/zi, din tinctură de valeriană şi tinctură de păducel, în părţi egale.