In aceasta perioada a anului, mai ales dupa Sarbatorile de iarna, cele mai frecvente afectiuni sint cele digestive. Lipsa miscarii in zilele de concediu si alimentatia abundenta duc la dispepsii si indigestii. Din cauza frigului, nu lipsesc nici afectiunile respiratorii, cardiovasculare si articulare.

Dupa cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milică, specialist in fitoterapie, chiar daca se iau medicamente, remediile naturale nu trebuie neglijate. Indicat este sa fie combinate ambele practici terapeutice.

Digestia se regleaza prin citeva zile de post

Specialistii spun ca, dupa mesele de Craciun si de Anul Nou, in general dupa alimentatia bogata in grasimi animale din acest interval, citeva zile de post sint absolut necesare pentru reglarea digestiei. Este bine ca, mai intii, sa se renunte la carnea de porc, iar trecerea la zilele cu alimentatie vegetariana sa se faca mincind peste oceanic si iaurt. Nu putini sint cei care, dupa Sarbatori, simt nevoia unei mincari de fasole. Aceasta este la indemina oricui si indicata de catre gastro-enterologi.

In caz de constipatie, foarte bun este un ceai laxativ (decoct) din coaja de crusin (25 g), volbura (10 g) si seminte de in (5 g), la 1 l de apa. Se bea o cana, seara, la culcare. Diareea se combate cu un decoct din fructe de afin (8 g), musetel (2 g) si menta (2 g), la 500 ml apa. Se bea o cana, cu jumatate de ora inaintea fiecarei mese din zi. Balonarile se trateaza cu infuzii din seminte de anason (30 g la 1 l apa) sau busuioc (15 g la 1 l apa). In caz de greata, se bea dimineata, pe stomacul gol, ceai din radacina de melisa (10 g) in combinatie cu flori de levantica (5 g) si cimbrisor (5 g), la 1 l de apa. Daca apar crize de colita, se beau ceaiuri de sunatoare sau de coada soricelului.

Cum scapam de raceala?

Dintre afectiunile de sezon, cele mai frecvente sint acum bolile respiratorii. Dl prof. Milică spune ca, preventiv, pentru ca nici gripa si nici raceala sa nu afecteze organismul, este indicat ceaiul de cimbru, baut in fiecare seara, inainte de culcare.

In caz de imbolnavire, se face infuzie din scortisoara si cuisoare (doua lingurite la cana) in care se adauga fie vitamina C, fie un comprimat efervescent de oligoelemente, printre care sa se afle si Cuprul. In cazuri grave de pneumonii, laringite sau bronsite, se prepara un ceai antibacterian si emolient din frunze de podbal (25 g), tei (20 g), radacina de ciubotica-cucului (5 g) si isop (10 g), la 1 l de apa. Se bea un cei caldut, de doua ori pe zi.

Contra afectiunilor cardiovasculare

Din cauza gerului si a presiunii atmosferice scazute, vasele de singe se ingusteaza, acest lucru fiind periculos pentru cei cu tulburari de tensiune arteriala, intrucit ingreuneaza circulatia singelui si poate duce chiar la infarct sau la fisurarea unor artere. Foarte periculoase sint si schimbarile bruste de temperatura, cind se inregistreaza diferente de cite 15-20°C de la o zi la alta, acestea afectindu-i atit pe cardiaci cit si pe cei predispusi la afectiuni cardiovasculare.

Pentru bolnavii de tahicardie, indicate sint ceaiul sau esenta de paducel. Pentru cei cu palpitatii sau sufocari, foarte bune sint infuziile din talpa gistei, care regleaza bataile inimii si scad tensiunea arteriala, sau de odolean, o planta cu proprietati sedative. Pentru cei care sufera de angina pectorala – ceai de menta, coada racului sau roinita. Pentru intretinerea bunei functionari a inimii si aparatului circulator este indicat ceaiul (decoct) din amestec de coada calului (10 g), arnica (5 g), radacini de patrunjel (10 g), teci de fasole (10 g) si fumarita (10 g), la 1 l de apa. Se bea cite un ceai pe zi.

Cum tratam bolile articulare?

Odata cu racirea vremii se agraveaza si bolile articulare sau ale coloanei vertebrale. Cei care se expun la frig se aleg deseori cu crize de reumatism sau lombosciatica. Reumaticii pot face impachetari cu decoct de ienupar, cu terci cald din radacina de tataneasa sau pot bea doua cesti/zi cu decoct din 50 g seminte de patrunjel la 1 l de apa. Sciatica se combate prin frectii cu tinctura de ardei iute, decoct de iedera sau ulei de ienupar.

Artrita si artroza: intern, ceaiuri din telina, ceapa taiata marunt, radacini si frunze de patrunjel, iar extern, bai locale cu extract din frunze de coacaz negru si rostopasca, bulbi zdrobiti de usturoi si muguri de pin. In artroza coxofemurala sau coxartroza se recomanda bai generale cu lujeri de tomate, frunze de coacaz negru si sare de Baltatesti. Se mai pot aplica impachetari cu parafina si namol.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 09.01.2003.