Articol publicat in ziarul Evenimentul din 15.06.2006.

Pentru a combate eficient şi pe cale naturală răceala, astmul bronşic, hemoptizia (expectoraţie cu sînge sau eliminare de sînge prin tuse) diareea cronică şi dizenteria, se poate utiliza o infuzie din 2 linguriţe petale de trandafir, proaspete şi zdrobite, sau o linguriţă de petale uscate, la 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperit 15-20 de minute pentru infuzare, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 căni/zi, după mesele principale. Pot fi folosite petale de la orice specie de trandafir, în afară de cele ale florilor de măceş. 

Pentru tratarea afecţiunilor aparatului respirator (bronşectazie, astm) se poate folosi un macerat din 100 g petale proaspete, tocate mărunt şi puse într-un vas de sticlă, în care se adaugă 150 g miere de tei. Se amestecă pînă la omogenizare, se acoperă vasul şi se lasă la macerat timp de 5 zile, la frigider. Se consumă cîte o linguriţă, dimineaţa şi seara. Nu se păstrează la temperatura camerei mai mult de 3 zile, deoarece devine toxic. Maceratul preparat din 10 g petale proaspete sau 5 g petale uscate ţinute timp de 3-5 zile în 90 g miere, se foloseşte în tratamentul micozelor bucale la sugari. O soluţie din 50 g petale proaspete macerate 10 zile în 200 ml vin roşu, este excelentă în gargarisme (pentru stomatite), în loţionări pentru întreţinerea părului şi în irigaţii vaginale pentru combaterea leucoreei.

Tinctura se face din 10 g petale proaspete puse în 100 ml alcool de 60 de grade şi lăsate la macerat 10 zile. Se agită zilnic de cîteva ori, pentru uniformizare, se strecoară şi se trece lichidul în sticluţe de culoare brună, bine capsate. Se consumă cîte 10-20 de picături diluate în apă, de 2-3 ori/zi, între mese, pentru tratament în caz de gripă, astm, hemoptizie şi dizenterie. Această tinctură se poate folosi şi pentru frecţii cutanate cu rol cicatrizant în acnee şi răni.

Apa de distilare sau “apa de roze” rezultă după separarea uleiului eteric prin decantare. Amestecată în infuzie de pelin alb, combate durerile de inimă, gastrointestinale şi de şale. Simplă, se poate folosi pentru spălături oculare, cu ajutorul unui tampon de vată, sau se pun comprese sterile în afecţiuni oculare, dureri de dinţi, eczeme şi urticarie. Contra pistruilor se prepară o soluţie din 300 ml apă de roze, 25 g flori de portocal, 150 ml glicerină, 25 ml alcool de 60 de grade şi 2,5 g caolin (se fac tamponări ale feţei de 2-3 ori/zi). O loţiune antiacneică extrem de eficientă se prepară din 100 ml apă de roze şi 100 ml alcool camforat (se fac frecţii uşoare în fiecare seară). Din 500 ml apă de roze, 500 ml rom şi 25 ml amoniac, se prepară un amestec foarte bun pentru combaterea mătreţii (se fac frecţii de 2-4 ori/săptămînă). Pentru combaterea ridurilor, se prepară o loţiune tonică din 200 ml apă de roze, 50 ml lapte de migdale şi 4 g sulfat de aluminiu.

Proporţia ingredientelor pentru “mierea de trandafiri” este de 100 g petale proaspete la 500 ml alcool alimentar de 60 de grade. Se lasă la macerat 24 de ore, se presează şi se strecoară. Se adaugă 900 g miere de albine şi 100 g glicerină. Se pune, apoi, pe baia de apă şi se concentrează pînă la 1 kg. Preparatul se foloseşte în caz de diaree cronică, angină, iritaţii ale gurii la copii, afte bucale şi alte afecţiuni la gît şi gură.

Oţetul aromatic din trandafiri se prepară din 250 g petale proaspete la 200 ml alcool de 70 de grade, amestecat cu 1800 ml oţet de calitate (eventual de mere). Se lasă la macerat 8-10 zile, cu agitaţie zilnică. Apoi, se strecoară prin tifon dublu, petalele se storc, iar oţetul se trece în sticle brune, bine închise. Se consumă cîteva picături într-un pahar cu apă, pentru dureri de cap, angină, scăderea febrei în răceli, afecţiuni în gît (amigdalită, traheită, laringită) şi redarea vitalităţii persoanelor slăbite. Este foarte bun în caz de leşin.

Pentru frecţii în dureri reumatice şi răceli, inflamaţii ale ţesuturilor lezate, răni şi ulceraţii sau comprese pe frunte pentru dureri de cap şi insolaţii, se prepară un oţet aromatic din 100 g petale uscate şi 1 l oţet de vin, la care se adaugă 3-5 g rădăcini de stînjenel. Se macerează 10 zile la soare.

Pentru ungerea buzelor crăpate sau a fisurilor de pe mamelonul sînului, rezultate foarte bune se obţin cu un unguent din 20 g petale uscate şi măcinate de trandafir, care se amestecă în 10 g untură. Se lasă 2 zile la macerat, apoi, se încălzeşte la foc lent şi se mai adaugă 20 g pulbere de petale.