INTREBARE – Ionel S., Barlad:
„Ce regim alimentar se recomanda bolnavilor care sufera de ciroza hepatica?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tinand seama de consecintele nefaste ale alterarii functiilor ficatului este necesara aplicarea unei terapii energice, bine controlate, in care alimentatia dietetica ocupa un loc deosebit de important, mai ales ca bolnavul manifesta o lipsa acuta a poftei de mancare. Se va tine seama de formele clinice ale cirozei si de complicatiile aparute. In crizele de ciroza hepatica se incepe cu cateva zile de repaus obligatoriu la pat si regim de protectie cu lichide. Se continua cu un regim alimentar complet (circa 45 cal/kg corp pe zi), bogat in proteine si vitamine. Necesarul proteic este recomandat sub forma de lapte, produse lactate si cereale, mai ales seminte germinate de orz si grau, tinand seama ca bolnavul metabolizeaza foarte greu proteinele animale. Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarina, untdelemn si putin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-400 g/zi. Nu se va neglija necesarul de vitamine, atat hidrosolubile (B,C,H,P), cat si liposolubile (A, D, E, F, K), precum si sarurile minerale care maresc vitalitatea organismului si regleaza metabolizarea alimentelor consumate.

In ciroza hepatica compensata sunt recomandate alimente cu efecte de stimulare a functiei hepatice:

– fructe – agrise, cirese, visine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi), ienupar (10-15 fructe proaspete zilnic), masline, tomate, ardei, dovlecei si o cura de lamai proaspete, indulcite cu miere de albine

– legume – fasole pastai, morcov, vinete, spanac, salata, varza cruda (alba si rosie), ridichi

– sucuri din legume proaspete (morcov, sfecla rosie, varza, ridichi negre, castraveti), precum si suc din orz verde (cate o jumatate de pahar dimineata si seara)

Cura de fructe, legume si sucuri va dura minimum doua luni.

Alte alimente admise pentru consum sunt: carnea slaba de vita, vitel sau pasare, rasol din peste alb, branza proaspata de vaci, urda dulce, cas dulce, iaurt, smantana proaspata, albus de ou, untdelemn, paine alba veche de o zi, paste fainoase rafinate, budinci, compoturi si condimente aromate (cimbru, marar, patrunjel, leustean, dafin), care au rolul de a stimula apetitul si de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate. Lista alimentelor interzise incepe cu bauturi alcoolice, grasimi animale incinse, mezeluri, afumaturi, conserve, prajeli, sosuri grase, maruntaie, oua, branzeturi grase si fermentate, leguminoase uscate (fasole), dulciuri concentrate, paine alba proaspata si sarata, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolata.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 05 februarie 2010.