INTREBARE – Marina P., Suceava:
“Ce tratamente naturiste sunt indicate in caz de insolatie?”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Pacientul cu simptome caracteristice de insolatie va fi trecut la umbra sau intr-un spatiu racoros, evitand razele directe ale soarelui. Aici va fi dezbracat, pentru ca pielea sa intre cat mai mult in contact direct cu aerul. Corpul va fi asezat in pozitie culcat, cu capul si picioarele usor ridicate, deoarece pot sa apara ameteli din cauza vasodilatatiei periferice si cutanate. Tot corpul pacientului trebuie racorit cu apa rece, de preferat prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau prosop umed, aplicate la nivelul capului, pe frunte, tample si ceafa, precum si pe piept, pentru a reduce edemul cerebral si pentru a scadea temperatura corpului.
Pacientul trebuie sa bea 2-3 litri de apa minerala, sucuri naturale, supe de legume si ceaiuri, pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute prin transpiratie. Se considera ca s-au consumat suficiente lichide daca pacientul urineaza la fiecare 2-4 ore si daca urina are culoarea normala. Desi pacientul se simte bine dupa cateva ore, rehidratarea completa pe cale orala se realizeaza abia dupa 36 de ore. Copiii cu insolatie vor trebui sa bea lichide chiar daca nu solicita. Dintre plantele medicinale cu efecte protectoare impotriva razelor solare si de tratarea a afectiunilor cutanate pot fi mentionate ceaiul verde, galbenele, Aloe vera, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie si scoarta de salcie, din care se consuma cate 2-3 cani pe zi, cu 200-250 ml decoct.
In tratamentele externe se recomanda:
– dusuri caldute sau bai generale, in care se adauga bicarbonat de sodiu (o cana la cada) sau amidon si faina de orez (jumatate de cana la cada); baia va dura 15-20 de minute, apoi se sterge pielea prin tamponare, cu un prosop moale. Pielea inca umeda va fi pudrata cu malai si se va unge cu ulei de masline.
– comprese cu apa rece sau cu gel de Aloe, ceai din radacini de nalba-mare, seminte de gutui, lapte degresat sau iaurt, cu care se umezeste un prosop moale, aplicat pe arsuri timp de 20 de minute. Daca arsurile sunt pe pleoape, se pun comprese reci cu musetel sau galbenele.
– cataplasmele se prepara cu cartofi rasi, frunze de varza zdrobite, cantitati egale de malai si tarate de grau, aplicate pe cap, torace si pe pielea arsa de soare. Pentru calmarea usturimilor, se aplica o cataplasma cu petale de trandafir in otet de mere
– ungerea arsurilor cu propolis, ulei de lavanda, ulei de salvie, de masline sau de cocos, dupa care se fac spalaturi cu infuzie de musetel, coada-soricelului, sunatoare sau muguri de plop.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 12 iunie 2010.