INTREBARE – Dumitrita B., Botosani
“Ce alimente ar trebui excluse definitiv din regimul alimentar, pentru a avea, intr-adevar, o alimentatie sanatoasa?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Se reduc din alimentatie prajelile, laptele gras, sarea, biscuitii, produsele de patiserie si dulciurile concentrate care solicita prea mult pancreasul, gogosi, pizza, dulceturi, creme, ciocolate, inghetate, condimentele iuti (piper, mustar) si chiar painea alba. Este bine cunoscut ca la prepararea painii albe cu faina fina se pierd 17 compusi nutritivi naturali si se adauga cinci compusi sintetici, inclusiv E-uri, marind riscul imbolnavirilor de cancer, diabet zaharat, ateroscleroza, cataracta si obezitate.

Pe cat posibil se limiteaza sau se exclude din alimentatie zaharul alb, un produs industrial care se obtine prin rafinarea trestiei si sfeclei de zahar intr-un proces tehnologic foarte complicat, ce elimina numeroase vitamine, minerale, proteine asimilabile, fibre si alte substante utile organismului. S-a constatat ca zaharul alb are o serie de efecte negative cum ar fi: inhibarea sistemului imunitar si a hormonului de crestere, aparitia diabetului, a unor forme de cancer, a candidozei si a cariilor dentare. Saracind organismul de potasiu si magneziu, zaharul industrial constituie un factor determinant in aparitia bolilor cardiovasculare (arterite), a obezitatii si a unor reactii neurologice (oboseala, somnolenta, ameteli, nevroze, lipsa de vointa, pierderea memoriei, impotenta).

Alcoolurile tari si tutunul, consumate in mod constant si in cantitati mari, afecteaza intreg organismul, provocand tulburari morfo-functionale neuro-endocrine, cardiovasculare, renale, musculare si in special hepatice. Se produc tulburari complexe, cu scaderea capacitatii fizice si intelectuale si scaderea duratei de viata. Semnele clinice sunt la inceput moderate ca: oboseala, ameteli, cefalee, insomnii, tulburari de echilibru, de memorie, dureri la mers fortat. Treptat, fenomenele se agraveaza cu riscul aparitiei anginei pectorale si a infarctului de miocard, hemoragia cerebrala, arteriopatia periferica a membrelor inferioare, pana la cangrena.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 17 mai 2010.