Aparitia covorului vegetal din primavara este un prilej de mare bucurie, pentru toate vietuitoarele, in fata exploziei de frumuseti multicolore ale naturii.

Nu intamplator viata omului se masoara in primaveri, inscrise pe rabojul existentei. Tinerii canta cu mare bucurie “am 20 de primaveri” , iar octogenarii spun cu mare speranta “mai am 20 de primaveri“.

Dupa o iarna lunga, friguroasa si, pe alocuri, cu zapada mai abundenta, multi locuitori ies in primavara cu organismele mai sensibilizate, mai debili, unii mai bolnavi si cu organele digestive intoxicate, in grade variate, din cauza unei alimentatii predominant carnara.

Printre bolile mai frecvente la trecerea de la iarna la primavara foarte importante sunt afectiunile respiratorii cauzate de debilizarea organismului in timpul lunilor de iarna si a schimbarilor survenite in factorii de mediu, respectiv temperatura si umiditatea aerului. Datele statistice din trecut aratau ca bolnavii grav de plamani rezistau in lunile de iarna dar cedau la venirea primaverii, tocmai cand primele raze de soare le dadeau speranta insanatosirii.

Cele mai multe internari in spitale, in primele luni de primavara, sunt impuse de bolile de plamani, de la gripa si guturai, la tuse, astm bronsic, pneumonie, emfizem pulmonar si tuberculoza.

[clic pe denumire pentru detalii]

v      pneumonia

v      emfizemul pulmonar