Galium verum este o planta placut mirositoare, cu flori mici, galben-aurii, care creste pe toate finetele insorite. In popor i se mai spune dragaica sau floarea Sfintului Ion. Recoltarea se face din luna mai pina in luna septembrie.

Continut chimic si proprietati: Sinziienele contin glicozide (asperulina, quercetina, luteolina), taninuri, acizi organici. Au proprietati depurative (curatire a singelui), diuretice, colagoge (favorizeaza secretia bilei), vulnerare (grabesc vindecarea ranilor) astringente, sedative, antispasmodice, sudorifice (maresc secretia glandelor sudoripare).

Indicatii terapeutice: afectiuni dermatice canceroase (plagi canceroase pe piele, limba si laringe), boli cutanate (rani greu vindecabile, furuncule, pecingine, ulceratii, eczeme zemuinde, riie, acnee, psoriazis), boli ale sistemului nervos (epilepsie, isterie, insomnie, vertije), boli renale (calculi si nisip in rinichi si vezica urinara), afectiuni ale glandelor tiroide si ale coardelor vocale, tumori ganglionare, dureri reumatice, boli de metabolism (obezitate, anemie).

Forme de utilizare

Uz intern – Infuzie din 15-20 g virfuri inflorite la 1 litru de apa clocotita; se lasa sa infuzeze 2-3 minute, se strecoara si se beau 1-2 ceaiuri caldute/zi, dintre care unul inainte de culcare, avind efecte sedative in cazul dereglarilor neuro-vegetative si efecte diuretice in combaterea unor boli renale si genitale (retentie urinara, afectiuni ale uterului).

Persoanelor cu insuficienta renala, care necesita dializa sau celor carora li s-a extirpat un rinichi, li se recomanda infuzie din parti egale de sinziiene, urzica moarta si splinuta (Solidago virgaurea), 1 lingura amestec la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza 2-3 minute si se consuma 3-4 cani/zi. Acest ceai are efecte foarte bune in reglarea functiei rinichiului sanatos.

Pentru cancer al limbii sau laringian se prepara infuzie din 1 lingura planta uscata la 250 ml apa clocotita; dupa infuzare, timp de 2 minute, se strecoara si se adauga o alta infuzie, preparata separat, din 1 lingura amestec galbenele (300 g), coada soricelului (100 g) si urzica moarta (100 g), peste care se toarna 250 ml apa clocotita; se amesteca cele doua infuzii si se beau 4-6 cani/zi sau cite o lingura la fiecare 20 de minute.

Uz extern – Pentru bai locale sau spalaturi, in diferite afectiuni ale pielii, precum si in reumatism, se prepara decoct din 60-100 g planta uscata si maruntita la 1 litru de apa; se fierbe 15 minute la foc moale. Infuzia din sinziiene proaspete se foloseste pentru gargara in afectiuni ale corzilor vocale. Sucul proaspat de sinziiene se picura pe plagi cutanate si rani provocate de cancerul de piele. Pulberea din frunze si flori uscate si macinate se presara pe piele in caz de eczeme, psoriazis, ulcere vechi, tumori ganglionare si plagi canceroase. Pe ranile provocate de cancerul pielii se mai poate aplica un unguent din 2 parti margarina, incalzita usor pe baia de apa, peste care se toarna 1 parte suc proaspat de sinziiene, obtinut la extractor, amestecate bine, pina la omogenizare.

Sanzienele se mai folosesc la aromatizarea bauturilor alcoolice (lichioruri) si nealcoolice, precum si la colorarea si aromatizarea branzeturilor.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 29.06.2002.