INTREBARE – Ciprian A., jud. Botosani:
„Ce regim alimentar trebuie urmat de o persoana care are colesterolul marit?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In primul rand, o buna alimentatie “anticolesterol” impune o atentie deosebita in consumul judicios al grasimilor. Prin aceasta nu se va intelege o interzicere totala a grasimilor. Retinem ca grasimile sunt de doua tipuri: saturate si nesaturate. Grasimile saturate sunt bogate in acizi grasi saturati si au capacitatea de a se solidifica si de a ramane in stare solida la temperatura camerei in timp ce grasimile nesaturate se afla numai in stare lichida.

In ratia zilnica, grasimile trebuie sa reprezinte aproximativ 15-20% din totalul caloriilor necesare organismului. Din acestea, cantitatea de grasimi saturate nu va depasi 10%.

Alimentele cu grasimi saturate care vor fi consumate cu restrictie sunt, cu mici exceptii, din surse animale: slanina, sunca, untura, organe (ficat, creier, rinichi), carne grasa (de porc, vita, vanat, rata, gasca), mezeluri grase, salamuri, crenvursti, parizer, hamburgeri, creveti, sardele, crustacee.

Colesterolul din sange creste si la consumul excesiv de frisca, branzeturi grase, unt, cascaval, maioneze, galbenus de ou, placinte cu carne, prajituri, ciocolate, produse de patiserie cu zahar rafinat, inghetate, bauturi indulcite cu zahar, alcooluri tari. Unele dintre aceste preparate contin cantitati ridicate de colesterol: caviar – 440 mg%, ficat gras – 380 mg%, omleta – 350 mg%, unt – 250 mg%, pate din ficat de porc – 200 mg%, maioneze – 165 mg%, ceea ce impune reducerea sau chiar suprimarea lor din consumul alimentar.

Alimentele cu grasimi nesaturate si cele sarace in colesterol sunt: fructele proaspete (mere, pere, portocale, lamai, grepfruturi, banane, caise, piersice, coacaze, afine, zmeura), fructe uscate (alune, nuci, migdale, smochine), legume crude (zarzavaturi), carne slaba (pui, curcan, vitel, peste) preparata prin fierbere, supe de pui cu fidea, lapte degresat cu max. 1,5% grasime, iaurt, cas, urda, branza dietetica de vaci, uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, porumb, soia, rapita si, mai ales, de masline bogat in acizi grasi mononesaturati).

Sunt indicate si pastele fainoase, cerealele (paine integrala si de secara, chifle, gris, fulgi de ovaz, grau germinat, orez nedecorticat).

La alimente se poate adauga otet de mere cu miere de albine, condimente neiuti, o ceapa cruda si 2-3 catei de usturoi (bogati in alicina cu rol in scaderea colesterolului din sange si a tensiunii arteriale).

Sa nu se neglijeze curele de lunga durata, consumand cruditati si sucuri de legume si fructe, bogate in minerale, vitamine antioxidante (A, C, E) si salicilati naturali care previn ingrosarea sangelui.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 16 aprilie 2010.