Este o boala parazitara, frecventa la copii, provocata de prezenta uni vierme inelat Oxyuris (Enterobius) vermicularis, de dimensiuni reduse: 3-5 mm masculul si 9-12 mm femela.

Se gaseste in intestinul subtire, colon si apendice unde are loc fecundarea; ulterior femelele migreaza spre rect si depun ouale, in cursul noptii, la nivelul regiunii anale. Boala se manifesta prin dureri abdominale si prurit (mancarimi rebele) in zona anala, mai ales noaptea, iar la femei si in zona vaginala.

Contaminarea se realizeaza prin scarpinat cand ouale sunt luate sub unghii si duse, inconstient, la gura si la nas. de aici ajung iar in tubul digestiv ca loc de dezvoltare a formelor adulte. Infestarea se poate face la intreaga familie prin contact direct intre persoane, prin maini nespalate, lenjerie de noapte si alimente infestate. Bolnavul prezinta stari de nervozitate crescuta, insomnii, dermatoze persistente in regiunea perianala, scrotala sau vulvara si uneori tulburari gastrice, diaree, apendicita, greata, varsaturi, vulvo-vaginita, leucoree, convulsii si enurezis (pierderea necontrolata a urinei).

Tratamentul naturist

Este foarte dificil de realizat, in special la copii, datorita usurintei de autoinfestare. de aceea se face concomitent, intern si extern, la toti membrii familiei.

In uzul intern se recomanda ca dimineata, pe stomacul gol, sa se ia pulbere de pelin uscat (2-3 g) in amestec cu miere de albine. In cursul zilei se iau, cu bune efecte, infuzii din frunze de afin (de 3 ori pe zi) si herba de pelin, precum si tinctura de iedera (cate 15 picaturi de 3 ori/zi).

In uz extern sunt indicate bai calde de sezut sau clisme cu infuzii de usturoi pisat (80 g la 500 ml apa clocotita), infuzie de pelin (20-30 g/litru apa cu adaus de musetel – 15 g) sau decoct de ipcarige sau sapunarita (40 g radacini la 1 litru apa), repetate dupa 8 zile. Lichidul de clisma trebuie sa ramana in intestin cel putin o ora.

Regimul alimentar

Este indicat a se consuma fructe de afine, capsuni sau fragi, dimineata pe stomacul gol, repetat 5 zile consecutiv. In cursul zilei se recomanda, la copiii mici, o pasta de morcovi cruzi, dati pe razatoare, ca unic aliment pentru doua zile, eliminand orice produs fermentat. La adulti sunt eficiente zarzavaturile proaspete, bine spalate, ca varza, morcov si telina (pentru imbunatatirea tranzitului intestinal), apoi ceapa, usturoi si nuci. In timpul tratamentului nu se va consuma carne, produse zaharoase si fainoase.

Regimul de viata

Zilnic se va respecta igiena corporala, prin spalarea mainilor, cu apa si sapun, inainte de fiecare masa si dupa fiecare scaun, inclusiv taierea si curatirea unghiilor cu o periuta. Copiii vor dormi cu chiloti.