Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ
Asa cum promiteam in articolul de saptamana trecuta, revenim cu informatii noi despre catina, legate de modul in care poate fi valorificata atat la nivel industrial, cat si casnic. Sectoarele de aplicabilitate a produselor din catina sunt foarte diverse, folosind, in primul rand, fructele (proaspete sau uscate), precum si alte organe ale plantelor (frunze, muguri, seminte, scoarta). Prin aceste produse se pun in valoare componentele biochimice din plante, care s-au dovedit a avea efecte spectaculare in medicina umana si veterinara, in industria alimentara, cosmetica si zootehnie.
In tratamentele medicale, catina alba se administreaza, atat intern cat si extern, sub diferite forme: infuzii, decocturi, sucuri, siropuri, miere, uleiuri sau fructe proaspete si uscate, toate cu eficienta ridicata in tratamentele preventive si curative ale diferitelor boli.
Utilizari interne
– infuzia din catina se prepara din 1-2 lingurite fructe sfaramate la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit pana la racire, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, ca sursa importanta de vitamine, cu efecte in combaterea unor boli ca scorbut, hepatita epidemica si cronica, gripe, nevroze, astenie, diaree, reumatism, guta, stari de convalescenta, lipsa poftei de mancare si unele boli de piele;
– infuzia din amestec de catina, soc, urzica si coada-calului, din care se consuma cate doua cani pe zi, intr-o cura de 1-2 saptamani, avand efecte energizante si depurative la persoane anemice, mai ales in timpul sezonului de iarna;
– decoctul din doua linguri fructe zdrobite la 500 ml apa; se fierbe 2-3 minute, se infuzeaza 25-30 de minute, se indulceste cu miere de albine si se beau doua cani pe zi, fractionate in inghitituri rare, pentru tratarea aterosclerozei, pentru dureri de stomac si ulceratii ale pielii;
– sucul din fructe proaspete si bine coapte se prepara prin zdrobire si stoarcere in prese cu site din plastic sau din materiale inoxidabile pentru indepartarea samburilor. Se adauga zahar in cantitate egala cu a sucului si se fierbe usor, timp de 15 minute. Sucul inca fierbinte se toarna in sticle incalzite si se pastreaza la frig timp de 1-2 saptamani. Pentru o durata de pastrare mai mare, cantitatea de zahar va depasi cu 50% cantitatea sucului sau se adauga benzoat de sodiu (0,2‰). Daca se prepara prin presare la rece, sucul isi pastreaza nealterate toate vitaminele. Se consuma cate trei linguri pe zi in caz de gripa (asociat cu miere de albine si polen), la tratarea scorbutului si ca reconfortant in timpul iernii;
– sucul din amestec de fructe (catina, afine, mure), eventual cu adaos de suc de grepfrut si spirale din coaja de citrice se indulceste cu zahar dupa gust si se serveste in pahare ornate cu felii de grepfrut sau cu spirale din coaja de lamaie sau portocale, adaugand apa minerala dupa gust. Semintele si pielitele ramase dupa centrifugare nu se arunca, ci se usuca, se macina fin si se consuma cate o lingurita la 2-3 zile cu efecte vitaminizante;
– siropul din catina se prepara din 750 g fructe prospete si zdrobite in storcatorul de fructe si care se fierbe in 2 litri de apa si se infuzeaza acoperit pana la racire. Dupa racire se strecoara, se adauga 1 kg zahar si 3 lingurite suc de lamaie si se toarna in sticle bine inchise unde se pastreaza la loc racoros si intunecos. Se consuma cate 3-5 lingurite pe zi in urticarie, boli ale capilarelor si ca tonifiant in lunile de iarna pentru batrani, copii si gravide;
– siropul asortat din catina, mere si pere: se taie fructele in felii si se tin 2-3 minute in apa clocotita; dupa racire se pun in borcane, in straturi alternative cu fructe de catina. Se toarna deasupra sirop concentrat (25-30% zahar), folosind zeama in care au fiert fructele. Urmeaza pasteurizarea timp de 10 minute in baia de apa, fara a ajunge la fierbere, si se pastreaza la loc racoros;
– mierea de catina se prepara din fructe proaspete sau uscate si centrifugate pentru zdrobire si separarea semintelor. Se amesteca, intr-un vas, cu cantitati egale de miere poliflora. Se toarna in borcane care se inchid cu capac ermetic si se tin la rece. Se consuma zilnic cate 1-3 lingurite, avand efecte multiple in intarirea sistemului imunitar, stimularea activitatii intelectuale, imbunatatirea activitatii cardiace la persoanele in varsta, blocarea metastazelor maligne si combaterea efectelor stresului;
– uleiul de catina se prepara din fructe uscate si ultrafin pulverizat, care se amesteca cu o cantitate egala de ulei de floarea-soarelui. Dupa 24 si 48 de ore se imbogateste uleiul cu inca 50% din doza de fructe. Se strecoara prin panza deasa, se conserva la loc racoros si intunecat si se consuma astfel: la copiii peste varsta de 1 an se dau cate 5 picaturi de 3 ori pe zi; la adulti se administreaza in cure de cate o luna, de 2-3 ori pe an, consumand cate 20-60 de picaturi de 3 ori pe zi, in functie de stadiul maladiei si de reactivitatea organismului. Daca se folosesc fructele proaspete sau congelate, se face o presare prin centrifugare si apoi separarea fazei apoase, obtinand un ulei foarte bogat in polivitamine (A, C, E);
– fructele proaspete sau conservate prin congelare (25/50 g pe zi) precum si fructele uscate si macinate fin (5-10 g pe zi) se consuma la intervale de 2-3 zile avand efecte in avitaminoze, hipovitaminoze, convalescente si pentru cresterea rezistentei la eforturi fizice si intelectuale. O cura de fructe proaspete este indicata la persoanele care consuma cantitati mari de alcool, cafea si alimente semipreparate cu carne. de asemenea, are efecte in scaderea colesterolului din sange si la stoparea caderii parului;
– decoctul din frunze maruntite si uscate se consuma cate o lingurita de 2-3 ori pe saptamana, la persoanele cu stari depresive si anxioase.
Tratamente externe
– infuzie concentrata din 200 g fructe la un litru apa clocotita, care se strecoara in apa de baie;
– cataplasme din fructe proaspete, care se lasa in apa timp de 24 de ore, intr-un vas acoperit, dupa care se zvanta 1-2 ore si se zdrobesc obtinand o pasta. Aceasta se aplica pe o bucata de tifon umezita cu apa calda si se pune timp de 2-3 ore pe zonele dureroase provocate de reumatism cronic;
– uleiul de catina, obtinut prin presarea fructelor proaspete, este bogat in carotenoizi si vitamine liposolubile si se foloseste cu eficienta in prevenirea si tratarea unor afectiuni ale pielii (eczeme, plagi, infectii, arsuri, degeraturi). Datorita efectelor antiinflamatoare si calmante, uleiul este recomandat si in ameliorarea durerilor reumatice;
– unguentul de catina se aplica prin ungere zilnica pentru protejarea pielii de actiunea nociva a unor radiatii.
Utilizari in alimentatie
In scopuri alimentare, fructele de catina sunt prelucrate, industrial sau casnic, sub forma de sucuri, siropuri, compoturi, sosuri, flip racoritor, dulceturi, serbeturi, gemuri, jeleuri, marmelade, inghetate, vinuri si lichioruri. In practica, cel mai frecvent se prepara gemul de catina obtinut din 1,250 kg fructe proaspete care se oparesc cu apa fierbinte pana la stare pastoasa. Dupa racire se trece prin sita pentru separarea semintelor, iar pasta se amesteca cu 750 g zahar. Se fierbe lent pana la consistenta dorita, iar dupa racire se toarna in borcane si se depoziteaza.
La fel de frecventa in consumul casnic este marmelada din catina, preparata dintr-un amestec de suc de catina (500 ml) cu 0,5-1 kg fructe diverse (cirese, visine, pere, pepene, dovleac, coacaze, zmeura) taiate marunt. Se amesteca cu 500 g zahar si se fierb timp de 15-20 minute, amestecand continuu pana la consistenta dorita. Se toarna in borcane si se acopera cu celofan.
In multe gospodarii se prepara vinul de catina alba din 1 kg fructe proaspete sau 200 g fructe uscate care se zdrobesc. Peste fructe se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Pentru grabirea fermentatiei se adauga putina drojdie, iar dupa 15-20 de zile se trage vinul in sticle. Vinul se consuma ca atare, cate 2-3 paharele pe zi, cu efecte in boli de piele (urticarie) sau se adauga in mustul de struguri, in proportie de maximum 10%, realizand un produs cu calitati superioare.
O planta utila in zootehnie si agricultura
In zootehnie, catina se poate folosi cu succes la furajarea ani-malelor, carora le da o vigoare deosebita. O mentiune speciala se refera la utilizarea in hrana fazanilor.
In medicina veterinara se utilizeaza decoctul sau uleiul de catina (cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi), cu efecte la animalele de casa (pisici, caini), pentru a avea o blana deosebit de frumoasa. La animalele mari se administreaza decoctul din fructe (50 g la un litru apa), cu efecte in vindecarea unor boli de piele (eczeme, alergii, caderea parului si distrugerea insectelor de pe corp).
In ameliorarea solurilor degradate sau in panta, catina se foloseste la fixarea stratului arabil, in corectarea torentilor si la combaterea procesului de eroziune a terenurilor, datorita capacitatii de inradacinare rapida, prin emiterea de drajoni pana la o distanta de 24 de metri departare de trunchi.
Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 13.10.2009.
Sursa imagine: