Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Nucşoara este un arbore exotic, veşnic verde, originar din India de sud. Creşte în zonele tropicale din Indonezia, Sumatra, Sri Lanka şi introdus în cultură în Brazilia, Granada şi insulele Antile din Marea Caraibelor. Denumirea ştiinţifică este Myristica fragrans şi M. moschata.

Înălţimea arborilor atinge 8-20 de metri, dar în cultură se fasonează la înălţimea de 2-3 metri, pentru a se uşura recoltarea. Frunzele sunt persistente, groase, lucioase, de culoare verde-închis.

Florile galbene şi foarte delicate apar la arborii în vârstă de peste 7 ani. Din acestea se formează fructe cărnoase, oleaginoase, numite nucşoare, care se culeg în lunile iulie-august. Sămânţa din interior are o aromă puternică şi un gust caracteristic, picant şi uşor amărui, datorită conţinutului ridicat în ulei eteric (8-15%, în medie 12%) şi în ulei gras aromatic (untul de nucşoară) format din triglicerida acidului miristic.

Producţia mondială de ulei eteric este de circa 200 de tone anual, care se valorifică la preţul de 22 de euro/kg. Conţinutul chimic constă din ulei eteric, ulei gras, pectine şi substanţe colorante.

Proprietăţile terapeutice sunt multiple, datorate componentelor chimice existente: excitante, stimulente, digestive, carminative (combate balonările), vermifuge, tonice, antiseptice, bactericide, narcotice, antinevralgice, antireumatismale, antiinflamatoare, antioxidante, afrodisiace.

Efecte vindecătoare

– favorizează digestia şi combate diareea, greaţa, crampele şi lipsa poftei de mâncare şi împiedică fermentaţiile intestinale;

– combate stenozarea şi rigidizarea arterelor, asigurând fluidizarea circulaţiei sanguine;

– reduce conţinutul de colesterol nociv (LDL) şi depozitele grase din jurul ficatului, inimii şi aortei;

– inhibă formarea de cheaguri în sânge;

– calmează sistemul nervos, evitând stările de stres, ameţeli, dureri de cap, oboseală, anxietate şi rău de mare;

– stimulează sistemul imunitar cu creşterea rezistenţei organismului la infecţii virale şi bacteriene.

În uz extern, are efecte antiinflamatoare în dureri articulare şi musculare, leziuni musculare, reumatism şi tendinită (uleiul eteric – 3 picături – se pune în 50 ml ulei vegetal şi se aplică pe zona afectată de 3 ori pe zi).

Observaţii: în doze de exces, dă o senzaţie de beţie, cu delir şi convulsii, întrucât miristicina este toxică, iar extern poate irita pielea. Este contraindicată femeilor însărcinate şi a celor care alăptează.

Se utilizează sub formă de esenţă, tinctură, pulbere şi unt folosit la prepararea alifiilor, pomezilor şi în balsamul Nerval.

Alte utilizări ale nucşoarei

În alimentaţie este folosită cu rol condimentar în preparate culinare mai greu digestibile, cum ar fi mezeluri, carne tocată, conserve din carne şi legume, supe concentrate cu carne, sosuri, preparate calde cu caşcaval, prăjituri, dulciuri, budinci, produse de patiserie şi panificaţie, băuturi alcoolice şi nealcoolice.

În preparatele farmaceutice are acţiuni tonice şi analgezice, dar şi rol odorant şi modificator de gust.

În domeniul industrial este o materie primă pentru fabricarea de săpunuri fine, after-shave, creme, paste de dinţi şi detergenţi.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 26.04.2009.

[sursa imagine]