INTREBARE – Madalina R., Galati:
„Mama mea, in varsta de 70 de ani, are probleme cu inima si ia, in permanenta, un tratament prescris de medic. Ce regim alimentar ar trebui sa urmeze?“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
La persoanele cu probleme cardiace dieta trebuie sa fie hipocalorica si cu cantitati foarte reduse de sare. Se vor evita alimentele care favorizeaza depunerea pe vase a lipidelor si esterilor de colesterol. Intre aceste alimnete interzise pot fi mentionate: grasimile animale, carnea in exces, creier, rinichi, ficat, mezeluri, afumaturi, peste oceanic, conserve, muraturi, galbenus de ou, branzeturi grase si sarate, condimente iuti, ciocolata, dulciuri rafinate, alcool in exces, cafea si ape minerale bogate in sodiu.
Se recomanda, in schimb, legumele proaspete (morcov, telina, sfecla rosie, varza, spanac, ceapa, usturoi, marar, patrunjel, hrean), precum si fructe crude (mere, pere, struguri, pepene verde, zmeura, lamai, grepfruit, banane), bogate in vitamine (B, C) si cu rol in blocarea depunerii acidului lactic in miocard.
Zilnic, timp de macar doua saptamani pe luna, se recomanda sa se inghita cate un catel de usturoi, cu 30 de minute inainte de mesele principale. In celelalte saptamani ale lunii se vor consuma fulgi de ovaz, drojdie de bere (40 g pe zi), bors de putina si otet de mere. In aceste zile se vor lua una-doua linguri de uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, masline, soia, porumb), care au un continut bogat in acizi grasi nesaturati, cu rol important in scaderea colesterolului sangvin.
In cazul bolnavilor care sufera de cardiopatie dureroasa, este indicat ca o zi pe saptamana sa fie declarata „zi de descarcare“, iar lunar sa existe cate doua-trei zile de „post de curatire“, in care se vor consuma numai legume proaspete, fructe crude si sucuri naturale.
Regimul de viata impune respectarea unui anumit program de munca, odihna si masa. Se vor evita, in mod obligatoriu, supararile, conflictele, starile tensionate de stres si anxietate, eforturile fizice si intelectuale si obezitatea. Trebuie retinuta ideea ca frecventa bolilor cardiace se coreleaza cu tabagismul, alcoolismul si viata dezordonata. In locul acestora recomandam un program zilnic de relaxare, cu plimbari pe jos in aer liber, lectura placuta, muzica si teatru.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 11 martie 2010.