INTREBARE – Ionel G., Suceava:
„Ce alimentatie trebuie urmata pentru prevenirea si dizolvarea pietrelor la rinichi?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Principala recomandare facuta pacientilor pentru prevenirea si dizolvarea calculilor renali consta din cresterea aportului de lichide nesarate si nealcoolice, la cantitatea de 2,5 litri pe zi, iar in lunile de vara chiar cantitatea de 3-4 litri, asigurand o diureza de minimum 2 litri pe zi, pentru a opri precipitarea sarurilor. Fac exceptie persoanele cu suferinte cardiace. Cel putin o jumatate din cantitatea de apa se va consuma in orele de dimineata pana la amiaza, iar seara se beau inca 200-250 ml lichide, pentru a evita stagnarea urinei peste noapte. Lichidele consumate zilnic se iau sub forma de apa plata, apa de robinet fiarta si racita, lapte, ceaiuri medicinale si aromatice, sucuri naturale de fructe si compoturi. In momentul declansarii durerilor violente se incepe o cura de trei zile in care nu se mananca nimic, ci doar cate doua pahare cu suc de mere.

Urmeaza 5 zile de regim dirijat, si anume:

– ziua 1: suc de pepene verde (cate 250 ml la intervale de 2-3 ore)

– ziua 2 si 3: cate o lingurita ulei de masline la intervale de 15 minute si sucuri naturale de fructe

– ziua 4: se consuma numai fructe proaspete, repartizate in 3-4 mese

– ziua 5: dimineata numai fructe, la amiaza piure de cartofi cu salata de zarzavaturi, iar seara mere cu paine Graham

Dupa aceste zile se vor consuma supe de legume (morcov, fasole verde, tomate, dovlecei), salate de cruditati (ceapa, lactuca, ardei gras, usturoi, morcov, ridiche neagra rasa, sfecla rosie, varza, patrunjel, marar, pastarnac, praz, castraveti), salata de vinete, cartofi fierti, fructe crude, lamai (2-4 fructe pe zi), pepene verde si galben, mere, pere, lamai, piersice, grepfruturi, coacaze, fragi (300-500 g pe zi), afine, sucuri si compoturi din fructe, stafide, struguri (1-2 kg pe zi pe o durata de doua zile saptamanal), nuci, alune de padure. Aceste alimente au efecte diuretice prin sarurile de potasiu care alcalinizeaza urina.

Se va controla abuzul de alimente unilaterale, atat predominant vegetariene (telina, spanac, ciuperci, hrean, muraturi, mustar, boia de ardei, condimente iuti, fructe acre), precum si abuzul de carne, grasimi, oua, creier, ficat, rinichi, alcooluri tari, ciocolata, ceai negru, coca-cola, care favorizeaza precipitarea uratilor.

Prin acest regim cu carenta in sare se va elimina o mare cantitate de apa din organism, usurand, totodata, activitatea inimii. Castravetii se consuma prospeti sau sub forma de suc (300-500 ml pe zi) sau in combinatii cu sucuri de morcov, sfecla rosie si ridiche neagra (cate 200 ml), adaugand 10 g miere de albine din care se bea cate un paharel de trei ori pe zi.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 13 februarie 2010.