INTREBARE – Madalina C., jud. Arad:
„As dori sa stiu daca miezul de nuca este recomandat in alimentatia diabeticilor. Va multumesc!“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Miezul de nuca este un aliment complet, foarte bogat in calorii, grasimi si saruri minerale. de aceea poate avea o mare importanta in alimentatia vegetarienilor si a diabeticilor deoarece inlocuieste, cu succes, carnea si contine o cantitate foarte redusa de glucide solubile. Insa miezul de nuci poate fi utilizat si in regimul alimentar al altor bolnavi. Spre exemplu, s-a constatat ca femeile care consuma saptamanal minim 5 nuci, atat separat, cat si in diferite preparate de patiserie, prezinta cu 35% mai putine riscuri pentru accidente coronariene.
Pentru oamenii fara posibilitati materiale mari, nuca reprezinta un aliment de baza astfel ca un pumn de nuci si o bucata de paine poate asigura hrana lor pe zile intregi. Bogatia in fosfor si in alte minerale asigura o sursa principala de aprovizionare a organismului cu elemente necesare pastrarii echilibrului nervos si a bunei functionari la nivelul muschilor, oaselor si a diferitelor organe. O reteta energizanta simpla foloseste 4-5 mieji macinati care se amesteca cu o lingurita de miere sau cu suc natural. Nuca este si un bun remediu pentru imbunatatirea memoriei, un energizant de exceptie si un leac minunat contra oricaror boli mintale sau a durerilor de cap.
O pasta obtinuta din 6-8 nuci macinate, amestecate cu o lingura de miere poliflora intr-un pahar cu suc natural, da un energizant de exceptie consumat prin inghitituri mici, cu efecte in ateroscleroza si reducerea colesterolului. O alta pasta din mieji macinati, amestecati cu faina si smantana sau iaurt gras, se aplica de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile consecutiv pe zonele cu rani infectate (furuncule, eczeme, abcese, flegmoane), avand rol in colectarea puroiului sau ca protector cutanat in caz de arsuri, insolatie si bronzare excesiva. La copiii rahitici si anemici sau cu boli de oase se recomanda frectii zilnice pe corp cu ulei din miez de nuca.
Preparatele pe baza de miez de nuca sunt mult folosite in cosmetica la revigorarea parului si la intretinerea tenurilor grase. Se iau 2-3 nuci mari, se piseaza uniform si se amesteca cu cateva lingurite de apa calda pana se formeaza o pasta alba; aplicata pe fata si pe decolteu se constata ca dupa masarea pielii prin miscari circulatorii apar efecte benefice de improspatare a tenului, irigarea cu sange si curatirea in profunzime, cu indepartarea stratului de celule epidermice moarte.
Uleiul extras prin presare din miezul de nuca este bogat in acizi grasi (din care peste 50% acid linoleic) si de aceea este recomandat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei coronariene, reducerea colesterolului, a bronsitei cronice, tuberculozei, constipatiei, parazitilor intestinali (inclusiv teniaza) si litiazei renale.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 19 aprilie 2010.