INTREBARE – Alexandra V., Bucuresti:
„Am citit de curand intr-o revista ca mierea este cel mai bun remediu impotriva constipatiei cronice. As vrea sa stiu ce recomanda prof. Constantin Milică pentru combaterea acestei afectiuni. Va multumesc.“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In starea patologica a constipatiei se folosesc plante medicinale cu efecte laxative sau purgative, provocand evacuari intestinale, lichide sau semilichide, de intensitate mijlocie si neinsotite de colici. Sunt indicate decocturile de pir, coada-calului, pedicuta, patlagina, crusin, verigariu si nalba mare, infuziile de leurda, telina, pelin alb, cicoare, schinel, volbura, anghinare, hamei, lemn dulce, sovarf si soc, dar si amestecurile pe baza de plante.
Este foarte adevarat, de asemenea, ca mierea de albine este un excelent laxativ. In constipatiile cronice se indica urmatoarele tratamente:
– miere de albine: 100 g zilnic, in 2-3 reprize, de preferinta cu suc de mere
– miere de albine (doua linguri) amestecata cu un varf de cutit de aloe (frunze uscate) si 250 ml de apa; se fierbe timp de trei minute si se iau zilnic 2-3 linguri de amestec, inainte de mese
– polen (20 g zilnic) se bea cu apa, indulcita tot cu miere de albine. O cura de polen dureaza cate 3 zile, la intervale de 3 luni si se repeta de 3-4 ori pe an, avand efect deosebit in combaterea constipatiilor rebele
Dupa stabilirea cauzelor care au determinat aparitia constipatiei si tinand seama de vechimea bolii, se adopta un regim alimentar corespunzator. In primul rand se impune respectarea unor masuri igienico-dietetice corelate cu natura constipatiei si cu sediul declansarii. In constipatiile obisnuite, atone sau spastice, sunt recomandate alimente usor fermentabile, ciorbe sau supe, salate de cruditati si un aport crescut de lichide (1,5-2 litri pe zi) consumate, in special, in timpul meselor. Cele mai indicate produse fermentabile sunt fructele si legumele proaspete care, prin aportul lor de celuloza, maresc volumul continutului intestinal prin fixare de apa, asigura excitabilitatea intestinului gros si combat tendinta spasmodica. Celuloza sau fibra vegetala nu este digerata in intestinul subtire si ajunge in colon, pe care il curata, prin excitarea unor functii deosebit de importante: absorbtia toxinelor, stimularea peristaltismului intestinal si grabirea evacuarii substantelor nocive, cum ar fi acizii biliari, cunoscuti ca precursori ai colesterolului. Prin aceste functii fiziologice, celuloza evita constipatia si scade colesterolul. Vor fi evitate painea alba si prajita, orezul, preparatele cu carne fripta sau prajita, fructele cu continut ridicat in taninuri care inhiba motilitatea intestinului (coarne, macese, gutui, struguri negri), condimentele iuti, ciocolata, cafeaua si alcoolurile.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 27 februarie 2010.