INTREBARE – Silvia T., Tg. Jiu:
„Se spune in popor ca mierea de salcam este mai buna decat celelalte sortimente. As vrea sa stiu in ce afectiuni este indicata. Va multumesc.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Intr-adevar, mierea de salcam constituie un deliciu de neegalat, fiind mult apreciata pentru savoarea sa, pentru valoarea energetica mare (300 kcal la 100 de grame produs) si pentru multiplele proprietati terapeutice. Faptul ca este singurul sortiment de miere care nu se zahariseste decat dupa foarte mult timp constituie un avantaj luat in consideratie de catre consumatori. Aroma naturala si calitatile terapeutice se pastreaza mai bine in mierea din fagure decat in cea centrifugata, intrucat fagurele contine si o anumita cantitate de ceara, polen si propolis, constituind un amestec ideal pentru tratarea multor boli de plamani si inima, pentru colite si enterocolite, afectiuni de ficat, boli ginecologice, anemie si pentru mentinerea functiilor fiziologice active pana la batranete. Nu intamplator s-a constatat ca apicultorii au o durata de viata mai mare cu 8 ani decat restul oamenilor, datorita unui consum frecvent de miere (mai ales in fagure), precum si al altor produse apicole (polen, propolis).

S-a dovedit ca mierea de salcam, diluata in putina apa calda si luata inainte de mese sau seara inainte de culcare, are efecte deosebite in vindecarea ulcerelor (gastric si duodenal).

Daca se amesteca cu nuci maruntite se realizeaza un produs delicios, cu efecte imediate in cazuri de oboseala fizica si intelectuala, la persoane convalescente, la batrani, la sportivi si la mame care alapteaza.

Specialistii gastronomi au integrat mierea si florile de salcam in multe preparate culinare cu efecte linistitoare, mai ales in produse de patiserie, dulceata, peltea, martipan cu migdale, antreuri, gogosi cu aluat de clatite, salate, siropuri si bauturi (hidromel, vin tonic si lichior).

Insa nu numai mierea, ci si florile de salcam au actiuni benefice in tratamentul bolilor aparatului digestiv. De foarte multa vreme este cunoscuta actiunea benefica a florilor de salcam asupra gastritei hiperacide, mai ales cea aparuta pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici care actioneaza ca hipoacidifianti.

Bune efecte se constata in combaterea arsurilor de stomac (pirozis), aparute mai ales noaptea, cu localizari retrosternale, datorate hiperaciditatii. De asemenea sunt atenuate durerile in ulcerul gastric si duodenal, in gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastroesofagian, indigestii dupa mese copioase cu alimente grase, in insuficienta hepatica, crampe abdominale si hernie hiatala. La copii florile de salcam pot avea efecte benefice in diareea acida sau varsaturi de lapte, precedate de agitatie.

Tratamentele acestor boli digestive se pot face cu incredere, folosind o infuzie din amestec, in parti egale, cu flori de salcam si frunze de dud bogate in carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperaciditatii gastrice; se ia o lingurita din amestec la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10-15 minute si se beau doua ceaiuri pe zi, dupa mesele principale, in cure de lunga durata.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 26 aprilie 2010.