INTREBARE – Catalina F., jud. Sibiu:
„Care sunt cauzele aparitiei steatozei hepatice si ce regim alimentar este recomandat in aceasta boala?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Steatoza hepatica este prima reactie de suferinta constatata la nivelul ficatului bolnav. Aceasta este o forma tipica de “supraincarcare”, prin care ficatul devine gras, se intareste si creste rapid in volum (in special la lobul drept). Incep durerile acute, cu sau fara palpare, din cauza unui exces de colesterol si trigliceride depuse in celulele hepatice, precum si a unui exces de bila (fiere) care nu a fost evacuata prin canalele hepatice.

Alte cauze majore ale steatozei hepatice sunt: consumul excesiv de alcool si de medicamente de sinteza (corticoizi, estrogeni), prezenta diabetului zaharat, operatii chirurgicale facute la vezica biliara, stomac si intestine si declansarea diferitelor tipuri de hepatita. Riscul complicatiilor severe este mai mare la consumatorii de alcooluri tari, la persoane in varsta si la bolnavii de diabet zaharat, insuficienta cardiaca, obezitate sau anemie puternica. Regimul alimentar are un rol foarte important, asigurand cresterea rezistentei generale a organismului si evitarea evolutiei bolii spre cronicizare.

In zilele cu crize dureroase, bolnavul nu are pofta de mancare. In aceasta perioada se recomanda o cura cu sucuri naturale de legume (morcov, telina, sfecla rosie), sucuri nefermentate din fructe (mere, prune, struguri, portocale, lamai, capsuni, fragi, agrise, afine), consumate imediat dupa preparare, precum si ceaiuri medicinale indulcite cu miere de albine. Dupa incetarea crizelor se introduc in alimentatie produse lactate (lapte dulce, iaurt, branza proaspata de vaci, cas dulce, urda, telemea desarata, smantana). Sunt usor suportat supele de zarzavat (cu cartofi, morcov, varza, patrunjel), supele cu zdrente de ou si faina, legume verzi fierte, salate de legume (lactuca, spanac, patrunjel, ardei gras, tomate, varza), carne de peste slab (pastrav, stiuca, lin, liban, salau, cod), rasol de vita slaba sau de pasare fara piele, omleta din albus.

Se recomanda gospodinelor ca, in locul prajelilor si a rantasilor, sa prepare sosuri dietetice si anume:
– sosul tomat din rosii si bulion
– sosul alb din albus de ou si lapte rece
– sosul de zarzavaturi inabusite
– sosul caramel din zahar ars folosit la mancaruri din fructe uscate (prune)
– soteuri de morcov, gris si orez cu lapte
– sosul de fructe (mere, visine, cirese, caise)

In alimentatia curenta este indicata o suplimentare de fructe proaspete (mere, visine, capsuni, zmeura), luate in cure de 7-10 zile consecutiv sau sucuri din fructe (mere, lamai). Bolnavul va mesteca bine alimentele, reducand astfel efortul de digerare a hranei si activitatea secretorie a ficatului.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 17 aprilie 2010.