INTREBARE – Simona T., Botosani:
“Se vorbeste despre mar ca despre un remediu universal. As dori sa stiu mai precis cum actioneaza in anumite boli. Va multumesc.”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Marul este considerat un medicament natural de exceptie. Un consum constant de mere, prin cure de scurta sau lunga durata, diminueaza drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere. Mancand un mar dimineata se purifica respiratia, se fortifica gingiile si se curata dintii prin indepartarea tartrului dentar. Consumat dupa mesele principale, un mar are efecte digestive si laxative si absoarbe toxinele si microorganismele de la nivelul intestinelor.
Un mar mancat seara are efect relaxant asupra sistemului nervos, fiind un bun somnifer. Doua mere pe zi ajuta la intarirea muschilor cardiaci, evita infarctul miocardic si elimina excesul de apa din tesuturi prin diureza.
O sistematizare a multiplelor actiuni terapeutice releva marea diversitate a efectelor, directe si indirecte, in prevenirea si combaterea diverselor afectiuni:
– combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatica, hepatita, calculoza biliara), indigestii, inflamatii si infectii intestinale (colibaciloza), colite de fermentatie, rectocolita, constipatie, diaree acuta si cronica, dizenterie;
– previne si combate asteniile fizice si intelectuale, starile stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenta, zona zoster;
– intervine in bolile cardiovasculare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, congestie cerebrala, intarirea muschilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglari in circulatia periferica, artrite, tromboze, varice
– combate bronsitele, tusea convulsiva, gripele indelungate, starile febrile, improspateaza respiratia
– scade colesterolul, glicemia si neutralizeaza substantele toxice din sange
– are efecte benefice in anemie si in demineralizarea organismului
– actioneaza benefic in reumatism, artrite, guta, oligurie
– contribuie la dizolvarea calculilor renali; are rol benefic in tulburari de vedere, laringite si dureri de urechi
– prezinta un rol central in toate dietele de slabire prin stimularea arderilor din organism
– intarzie procesul de imbatranire a organismului si ajuta la prevenirea cancerului, prin continutul ridicat in antioxidanti (flavonoide, polifenoli)
– combate herpesul, plagile, bubele dulci, scabia, varicele si matreata
– curata si catifeleaza pielea
– reduce cearcanele si pungile de sub ochi
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 18 iunie 2010.