INTREBARE – Marilena O., Pitesti
“In ce boli sunt recomandate preparatele cu obligeana?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Obligeana este una dintre cele mai importante plante medicinale, cu aplicatii foarte diversificate. Efectele vindecatoare se exercita la nivelul multor organe si tesuturi.

In bolile aparatului digestiv, obligeana exercita un efect special prin intensificarea secretiilor gastrointestinale, marind pofta de mancare, mai ales in cazul unei anorexii pe suport nervos. Tratamentul se face cu 10-20 de picaturi de tinctura (nu mai mult) sau cu 1-2 varfuri de cutit de pulbere, inainte de fiecare masa (la doze prea mari se reduce apetitul si se provoaca o stare de greata). Prin efectul fortifiant asupra tubului digestiv, obligeana intervine in vindecarea diferitelor afectiuni: gastrite hiperacide, acute si cronice, ulcere gastrice si duodenale, pancreatita, digestie dificila la un stomac lenes. Aceste boli se vindeca in cateva saptamani prin consumul a 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa. Acelasi macerat la rece, luat cate un pahar dimineata, pe stomacul gol, si seara, inainte de cina, are actiune asupra constipatiei atone si psihice, cu efect ce depaseste actiunile laxativelor clasice.

Tinctura de obligeana (30 de picaturi luate de 3-4 ori pe zi inainte de mese, intr-o cura de 3 saptamani) este recomandata in colici abdominale, colite, enterite, enterocolite, colecistite, greturi si vome, acumulari de gaze in stomac si intestine, evitand balonarile dureroase. Prin actiunea depurativa si antitoxica, obligeana ajuta la curatirea stomacului si a intestinelor de mucozitati abundente, de toxine si otravuri. Se va lua intr-o zi 1 litru de infuzie preparata cu 4 lingurite rizomi uscati si macinati fin, cu infuzare timp de 15 minute. Printr-un puternic efect reflex vomitiv, se ajunge la o curatire rapida a stomacului.

In dereglarile sistemului nervos exercita efecte binefacatoare (stari de nervozitate, epilepsie, socuri psihice, cosmaruri, melancolie, depresie psihica, anxietate si alte tulburari vegetative). Se trateaza zilnic cu 2-3 lingurite rase de pulbere din rizomi uscati.

Contra insomniei cronice este eficace o cana cu infuzie de obligeana luata seara, inainte de culcare.

La migrene, ameteli si dureri de cap, aparute pe fondul unei stari de stres, se indica, in uz intern, 2-3 lingurite de pulbere pe zi, iar in uz extern – cataplasme cu pasta de obligeana in apa, aplicate pe frunte si ceafa.

Pentru imbunatatirea memoriei, mai ales la copii si la varstnici suferinzi, se recomanda ca, in fiecare zi, dimineata si seara, sa se ia cate un varf de cutit cu pulbere pusa intr-o lingurita de miere.

In starea de anemie accentuata in cazul persoanelor care, in mod inexplicabil, au slabit foarte mult intr-un timp scurt, se recomanda sa se consume zilnic un ceai (infuzie sau macerat), iar seara sa se faca o baie generala cu efecte tonifiante.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 30 aprilie 2010.