INTREBARE – Maria T., jud. Neamt:
„Ceaiul de menta este util in detoxifierea organismului?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Datorita continutului foarte complex in principii active, menta a devenit bine cunoscuta ca planta medicinala, cu actiuni curative, tonifiante si aromatizante. Ceaiul de menta, constituie cel mai bun detoxifiant al organismului:
infuzie din doua linguri cu frunze uscate si maruntite, tinute 10 minute la umectat in 25 ml apa rece. Dupa imbibare, se adauga 500 ml apa clocotita, se infuzeaza in vas acoperit timp de 15-20 de minute, se strecoara, se indulceste cu putina miere si se bea intreaga cantitate, fractionata in cursul zilei, avand efecte dezinfectante si decongestionante la nivelul cailor respiratorii, respectiv astm bronsic si bronsite infectioase.

Consumat inainte de masa, ceaiul are rol de stimulare a apetitului, evitarea arsurilor la stomac si calmarea greturilor si a palpitatiilor inimii. Daca se bea dupa mese abundente are rol in digestie, combaterea colicilor biliare si abdominale, dureri de colon iritabil, mai ales la consumul carnii de vanat, alimente acre sau acrite;

infuzie din 1-2 lingurite frunze uscate la 200 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit 20 de minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri reci intre mese, avand efecte in crampe si balonari abdominale cu eliminarea gazelor, diaree, voma (la sugari si la adulti), greturi la gravide, indigestii, afectiuni hepatobiliare, marirea secretiei biliare, calmarea durerilor de stomac, cancere, pierderi de sange la femei, dezintoxicarea organismului prin diureza si transpiratie intensa si fortificarea sistemului nervos.

O cana de ceai elimina mirosul neplacut al gurii de natura digestiva, iar seara are efect sedativ si evita insomnia. Consumul moderat de ceai de menta (in amestec cu rozmarin) mentine forma fizica la sportivi.

Datorita proprietatilor tonice, energizante si antispasmodice se recomanda atat la copii, cat si la batrani si la persoane bolnave, in convalescenta. In general calmeaza nervii, regleaza functiile inimii si intervine in afectiunile digestive si respiratorii. O cura de trei luni reduce tumorile canceroase la nivelul colonului, plamanilor, colului uterin si al pielii.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 20 aprilie 2010.