INTREBARE – Iuliana D., Cluj-Napoca
“As dori sa stiu daca lacramioarele sunt utilizate in terapia naturista pentru combaterea bolilor de inima.”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Pentru combaterea bolilor cardiovasculare, luna mai ne ofera un splendid covor vegetal cu multe specii de plante, aflate in flora spontana si in cea cultivata. Inca din primele zile de mai se impun atentiei lacramioarele, floarea de margaritar sau clopotele de mai (Convallaria majalis), cu flori mici si gratioase ca margelele de alabastru, cu parfum de o finete inegalabila. Lacramioarele sunt plante perene, originare din emisfera nordica, care cresc in umbra padurilor, stejarete, tufisuri, lunci fertile si cu umiditate ridicata, unde formeaza un covor imaculat de o rara frumusete.

Planta este mica de statura, cu tulpina de numai 10-20 cm, pornita dintr-un rizom orizontal. Frunzele late, eliptice sau ovoidale, lucitoare, cu nervuri paralele, avand rol de a ocroti bobocii florali din care vor aparea niste flori mici, albe, puternic parfumate, in forma de clopotei, grupate cate 5-10, in raceme laxe.

In continutul chimic al florilor si frunzelor predomina glicozidele cardiotonice asemanatoare digitalinei, cum sunt convalarina si convalatoxina.

In terapeutica medicala se folosesc frunzele, care se recolteaza incepand de la deschiderea florilor pana la maturarea fructelor. Se usuca la umbra, in strat subtire, sau artificial, la temperaturi de 60-80 grade C, realizand 1 kg produs uscat din 6 kg frunze proaspete. Dupa manipularea frunzelor se impune spalarea pe maini, intrucat planta poate fi otravitoare.

Din vremuri vechi, florile de lacramioare au fost folosite ca tonic-cardiace, fara a ridica tensiunea arteriala. Datorita continutului in heterozide cardiotonice si saponozide (convalazida, convalarina, convalamarina), florile si frunzele se utilizeaza, cu mare prudenta, dupa avizul medicului, in tratamentul unor boli cardiovasculare, ca insuficienta cardiaca, angina pectorala, nevroze cardiace, aritmii, extrasistole, palpitatii, puls redus si ateroscleroza, mai ales la persoane cu intoleranta fata de tratamentele medicamentoase. In urma tratamentului dispar durerile acute de cap, migrenele si ametelile pe fondul nevrozelor cardiace. Se recomanda infuzie din 6-8 grame frunze uscate la 200 ml apa clocotita, luand zilnic cate o lingura la intervale de 3-4 ore.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 4 mai 2010.

Sursa imagine: mostbeautifulflower.com