ECHIUM VULGARE L.

Familia Boraginaceae

Alte denumiri populare: iarba naparcii, capul viperei, viperina, ochiul veveritei, boranta, ursoaica, buruiana de roseata, iarba celui slab, sudoarea calului, buruiana de pelagra.

Descriere

Planta erbacee, bianuala cu tulpina erecta, inalta de 50-100 cm, acoperita cu peri. Frunzele sunt linear-lanceolate, paroase, cu o singura nervura. Florile sunt rosiatice, apoi albastre, roze sau albe, grupate in cime si inflorescente asemanatoare cu un cap de sarpe.Inflorirea are loc in lunile iunie-septembnie.

Raspandire

Specia este frecventa in Europa si vestul Asiei. Creste in locuri virane, parloage, fanete, marginea drumunilor, terasamente de cai ferate, de la campie pana in regiuni montane.

Organe utilizate: Herba (partea aeriana nelignificata).

Recoltarea

Se face in faza de inflorire (lunile iunie-august). Uscarea se realizeaza la umbra, in poduri acoperite cu tabla sau incaperi bine aerisite.

Continutul chimic

v      muciIagii, rezine, taninuri, acid tanic;

v      cinoglosina, consolidina, colina, alcaloizi, alantoina;

v      saruri minerale cu K (potasiu) si Ca (calciu).

Proprietati terapeutice

v      antibiotice impotriva stafilococilor si enterobacteriilor gram-negative;

v      depurative diuretice, antidiareice, antidizenterice;

v      astringente, cicatnizante, emoliente, calmante, pectorale.

Actiuni specifice

UZ INTERN

v      enterite diaree, dizenterie;

v      cancer (datorita prezentei alantoinei);

v      anemie, surmenaj, epilepsie, pelagra.

UZ EXTERN

v      stomatite si faningite (gargara cu infuzie)

v      rani, plagi supurande, furunculoza (spalaturi si comprese).

Forme de utilizare

v      Infuzie din 20 g de herba uscata la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 15 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi, avand efect in diaree si dizenterie.

v      Decoct din 20 g de amestec de iarba sarpelui cu coada racului (in parti egale) la 1 litru de apa; se fierbe 5 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 2 cesti pe zi;

v      Frunze si lastari fragezi consumate primavara (lunile aprilie – mai) in supe de verdeturi, piureuri, salate simple sau asortate. O salata simpla se prepara din 200 g de frunze tinere, care se taie marunt si se amesteca cu 30 ml de ulei, 10 ml de suc de lamaie, sare si piper.