ECHIUM VULGARE L.
Familia Boraginaceae
Alte denumiri populare: iarba naparcii, capul viperei, viperina, ochiul veveritei, boranta, ursoaica, buruiana de roseata, iarba celui slab, sudoarea calului, buruiana de pelagra.
Descriere
Planta erbacee, bianuala cu tulpina erecta, inalta de 50-100 cm, acoperita cu peri. Frunzele sunt linear-lanceolate, paroase, cu o singura nervura. Florile sunt rosiatice, apoi albastre, roze sau albe, grupate in cime si inflorescente asemanatoare cu un cap de sarpe.Inflorirea are loc in lunile iunie-septembnie.
Raspandire
Specia este frecventa in Europa si vestul Asiei. Creste in locuri virane, parloage, fanete, marginea drumunilor, terasamente de cai ferate, de la campie pana in regiuni montane.
Organe utilizate: Herba (partea aeriana nelignificata).
Recoltarea
Se face in faza de inflorire (lunile iunie-august). Uscarea se realizeaza la umbra, in poduri acoperite cu tabla sau incaperi bine aerisite.
Continutul chimic
v muciIagii, rezine, taninuri, acid tanic;
v cinoglosina, consolidina, colina, alcaloizi, alantoina;
v saruri minerale cu K (potasiu) si Ca (calciu).
Proprietati terapeutice
v antibiotice impotriva stafilococilor si enterobacteriilor gram-negative;
v depurative diuretice, antidiareice, antidizenterice;
v astringente, cicatnizante, emoliente, calmante, pectorale.
Actiuni specifice
UZ INTERN
v enterite diaree, dizenterie;
v cancer (datorita prezentei alantoinei);
v anemie, surmenaj, epilepsie, pelagra.
UZ EXTERN
v stomatite si faningite (gargara cu infuzie)
v rani, plagi supurande, furunculoza (spalaturi si comprese).
Forme de utilizare
v Infuzie din 20 g de herba uscata la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 15 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi, avand efect in diaree si dizenterie.
v Decoct din 20 g de amestec de iarba sarpelui cu coada racului (in parti egale) la 1 litru de apa; se fierbe 5 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 2 cesti pe zi;
v Frunze si lastari fragezi consumate primavara (lunile aprilie – mai) in supe de verdeturi, piureuri, salate simple sau asortate. O salata simpla se prepara din 200 g de frunze tinere, care se taie marunt si se amesteca cu 30 ml de ulei, 10 ml de suc de lamaie, sare si piper.