INTREBARE – Ileana F., jud. Olt:
“Am 53 de ani si de mai bine de trei ani sufar de hipertensiune arteriala. Am aflat ca pentru reglarea tensiunii este foarte util paducelul. Sub ce forma trebuie preparat si cum trebuie administrat?”
*

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Intr-adevar, paducelul are efecte remarcabile, preventive si curative in hipertensiunea arteriala, la fel ca in majoritatea afectiunilor cardiace, iar modalitatile de preparare sunt dintre cele mai simple, respectiv tinctura si infuzia. Tinctura de paducel se prepara din 20 g flori, frunze sau fructe uscate, care se maruntesc intr-un mojar sau se macina si se pun la macerat in 100 ml alcool 60 grade, timp de 10 zile, intr-un borcan inchis ermetic. Se strecoara prin tifon in sticlute inchise la culoare. In cantitate mai mare se iau 10 linguri planta uscata la 500 ml alcool 60 grade, care se macereaza 14 zile. Se consuma intern cate 10-15 picaturi, diluate in 50 ml apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, in cure de 3 saptamani pe luna.

Cura cu tinctura de paducel, eventual asociata cu tinctura de talpa gastei, se recomanda in combaterea hipertensiunii arteriale. Aceasta se face in paralel cu o alimentatie vegetariana, cu multe cruditati, saraca in sare si fara condimente iuti. Tinctura de paducel este benefica si in combaterea starilor de nervozitate, emotivitate excesiva, la epuizarea fizica sau psihica a organismului si in starea de oboseala, amnezie, tetanie si anxietate, provocand un somn linistitor.

Se poate sublinia ca tinctura de paducel se asociaza bine cu tinctura de valeriana (in parti egale) din care se iau cate 30-50 de picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu efecte deosebite in bolile de inima si de nervi. Luata in doze de 3-4 lingurite pe zi, in cure de cate o luna, tinctura de paducel are efecte exceptionale in oprirea tulburarilor de menopauza, mai ales cand se asociaza cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati. Efecte similare are si infuzia de paducel, intervenind in prevenirea si combaterea suferintelor cardiovasculare (palpitatii, hipertensiune, angina pectorala), mai ales la persoane de varsta a treia. de asemenea, calmeaza si stabilizeaza starile nevrotice, alunga gandurile stresante, atacurile de panica, emotiile si starea de anxietate cuplata cu depresia psihica.

La persoane cu varice pronuntate la picioare este indicat sa se bea zilnic un litru infuzie din flori de paducel, in care s-a macerat, timp de minimum o ora, coaja de la o lamaie, intr-o cura de 5 luni. Infuzia de paducel (flori, frunze, fructe) se prepara dintr-o lingurita planta uscata la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri neindulcite pe zi, fractionate in mai multe reprize, inainte de mesele principale, in cure de 2-4 luni.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 04.01.2010.