Constau din iesirea sangelui din vasele sanguine si trecerea lui in tesuturi (hemoragii interne) sau in afara (hemoragii externe).
Declansarea bolii si efectele asupra organismului depind de locul producerii. Hemoragiile superioare, localizate deasupra valvulei ileocecale, poarta denumirea de hematemeza si constau din varsaturi de sange pe gura sau pe nas (epitaxis). In functie de rapiditatea eliminarii de sange si de gradul de anemiere al bolnavului, moartea poate sa survina la o pierdere de 1,5 kg sange. Evolutia acestei hemoragii este imprevizibila; pot sa apara scaderi accentuate ale tensiunii arteriale, racirea mainilor si picioarelor, transpiratie excesiva, lesin, stare de soc si chiar deces.
Hemoragiile inferioare, declansate sub valvula ileocecala, poarta denumirea de melene si constau din eliminari prin scaun a unei cantitati de sange (rosu, maroniu sau negru), ducand la anemiere severa. Cauzele care declanseaza melena sunt multiple : diaree acuta, dizenterii bacteriene si parazitare, rectocolita ulceroasa, boala Crohn, hemoroizi si cancer de colon.
Tratamentele fitoterapeutice
Sunt eficiente la hemoragiile mai usoare, folosind speciile de plante care contin taninuri si vitamina K (antihemoragica).
In uz intern se utilizeaza:
– infuzie din flori de trandafir de dulceata, frunze de patlagina, salvie, urzica vie, herba de traista ciobanului, sulfina, rachitan, coada racului, coada calului, papadie si matase de porumb.
– decoct din radacini de brusture, cerentel si tataneasa, fructe de maces si scoarta de stejar si salcie.
– tinctura din trandafir de dulceata (2 lingurite petale maruntite la 100 ml alcool 60º) ; se macereaza 10-14 zile si se iau zilnic cate 10-20 picaturi in putina apa.
– ulei din fructe de catina alba, consumand 1-2 lingurite de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa, cu putina miere de albine.
In uz extern se aplica:
– comprese locale cu herba de rachitan, frunze de patlagina si tinctura de echinaceea;
– cataplasme cu flori de musetel, ciubotica cucului, frunze de urzica vie si scoarta de salcie sau stejar.
Regimul alimentar
Atat in hematemeza cat si in melena este obligatorie intreruperea alimentatiei pe o scurta perioada de timp. Urmeaza un ceai simplu sau amestecat cu putin lapte indulcit. In cantitati mici se va consuma suc de fructe, proaspete sau congelate, administrat cu lingurita.