Hemoptizia (hemoragia pulmonara) este un simptom patologic foarte grav, care poate avea un caracter inselator, intrucit ar fi posibila doar o hemoragie nazala (epistaxis) sau varice singerinde de esofag pe care un nespecialist sa le interpreteze ca fiind de origine pulmonara. Pierderea de singe prin gura (hemoragie) este insotita uneori de tuse, iar singele provine de la nivelul cailor respiratorii superioare sau dintr-o artera pulmonara.

Cauza afectiunii duce adesea la boli foarte grave (tuberculoza si cancer pulmonar) sau boli mai usoare dar care trebuie tratate imediat (traumatisme pulmonare, ruptura unui anevrism aortic in bronhii, ulceratii la nivelul laringelui si traheelor, bronsectazie, infectii acute in plamini).

Tratamentele naturiste se bazeaza pe utilizarea unui amestec de plante medicinale cu proprietati hemostatice, antiseptice si fluidifiante ale secretiilor bronsice. Pentru aceasta afectiune se recomanda un ceai complex din specii vegetale luate in parti egale: coada calului, troscot, frunze de visc alb, plaminarica (Pulmonaria officinalis), flori de trifoi rosu si radacina de ciubotica cucului. Din acest amestec, uscat si maruntit, se iau 3 lingurite din care se prepara o infuzie in 200 ml apa clocotita. Zilnic se consuma cite 3 ceaiuri caldute, prin inghitituri rare, inclusiv in momentele de criza.

Din momentul declansarii hemoragiei pulmonare, bolnavul va sta la pat, in pozitie semisezinda, intr-o incapere incalzita si bine aerisita. Se interzice total vorbitul in timpul crizelor si chiar in intervalul dintre crize. Regimul alimentar va consta din alimente reci, sub forma de compoturi si siropuri, luate in cantitati reduse.

Cel mai indicat aliment este laptele (daca se poate sa fie de capra) fiert si apoi racit.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 17.01.2002.