Articol publicat in ziarul Evenimentul din 02.11.2006.

Gutuile, cunoscute popular şi sub denumirea de “mere de aur”, sînt fructe care datează încă din vremea lui Adam şi a Evei. Se spune că “fructul oprit” din care a muşcat Adam nu era măr, ci rodie sau gutuie. Gutuile (Cydonia vulgaris) conţin apă, glucide, magneziu, fosfor, fier, vitaminele B, C şi A. “Asocierea taninului cu pectina face gutuia preţioasă atunci cînd trebuie să se exercite asupra mucoasei digestive o acţiune emolientă şi astringentă. Principala proprietate a gutuilor este de fortifiere a organismului în cazul persoanelor bolnăvicioase, a convalescenţilor, copiilor şi bătrînilor. Gutuia stimulează pofta de mîncare şi este un leac excelent în combaterea diareei şi dizenteriei. de asemenea, se întrebuinţează ca atare sau sub formă de sirop şi în combaterea senzaţiilor de vomă sau de salivaţie abundentă. Sub formă de decoct, gutuile se folosesc în cazuri de diaree la copii şi în infecţii respiratorii: se fierb cîteva bucăţi de gutuie în 250 ml de apă, timp de 5 minute şi se bea călduţ. Siropul, preparat din 50-100 g de fruct în infuzie de mentă sau salvie, se bea pentru tratarea guturaiului şi a stărilor de vomă. Se taie o gutuie necurăţată în felii înguste, care se fierb într-un litru de apă, pînă cînd lichidul se reduce la jumătate. Se strecoară şi se adaugă 50 g de zahăr. Se foloseşte contra enteritelor acute, digestiei anevoioase şi TBC-ului pulmonar. Fructul uscat se fierbe în clocot timp de 10 minute, iar sucul se bea, evitîndu-se astfel hiperaciditatea gastrică. Fiind foarte bogate în vitamina C şi minerale, avînd, în acelaşi timp, puţine calorii, gutuile sînt recomandate celor care suferă de afecţiuni ale inimii”, ne-a spus dl prof. Constantin Milică, specialist în fitoterapie.

Maceratul din gutui cu scoruşe este un remediu util celor care suferă de anemie: Un pumn de coji şi cotoare de gutuie se taie în bucăţi potrivite şi se pun într-un borcan cu apă. Peste ele se adaugă un pumn de scoruşe de munte, bine coapte şi mărunţite. Se acoperă vasul şi se lasă la macerat la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină, timp de aproximativ 12 ore. După aceasta, se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă şi se lasă la rece. Se bea în cursul unei zile, în loc de apă”.

Este bine ca persoanele care consumă gutui să le mănînce în cantităţi mici, de mai multe ori pe zi.Extern, gutuia se foloseşte în cosmetică, pentru evitarea şi reducerea ridurilor. Se lasă la macerat, timp de 15 zile, coji de gutuie în puţin rachiu tare şi apoi se aplică, de două ori pe săptămînă, pe tenul proaspăt spălat. de asemenea, din cojile şi frunzele de gutuie se prepară o infuzie care se utilizează, sub formă de comprese, pentru crăpăturile pielii.