Sunt rupturi de oase, la maini, picioare si bazin, mai frecvente la femei in varsta si supraponderale, care au trecut de perioada menopauzei si inregistreaza simptomele caracteristice ale osteoporozei, in diferite grade, cu subtieri de cartilaje in urma unui  consum rapid de calciu.

Afectiunea este posibila la orice varsta, incepand de la copilarie pana la adanci batranete, fiind cauzata de traumatisme locale ca urmare a unor cazaturi sau lovituri dure. Ruptura osului poate fi completa, incompleta sau doar o simpla fisura.

Tratamente fitoterapeutice

Sunt predominante in uz extern prin aplicari locale, in zona fracturii, a unor cataplasme, comprese, macerate, bai si alifii, cu diferite plante care au proprietati antiinflamatoare, vulnerare, emoliente, cicatrizante si de refacere a cartilajelor.

v Comprese cu decoct de tataneasa (2 lingurite radacina maruntita la 1 litru apa) ; se fierbe 20-30 minute, se strecoara si se aplica in zona fracturata.

v Comprese cu infuzie din rizomi de pir (1 lingura la 200 ml apa clocotita).

v Comprese reci cu decoct din coji de nuca (40 g la 1 litru apa, se fierbe 20 minute si se strecoara).

v Cataplasma cu terci de tataneasa si fructe de castan salbatic.

v Macerat timp de 7 zile in 1 litru otet diluat (80%) cu 20 g sare si 200 g amestec de plante format din: radacini de tataneasa, frunze proaspete de varza alba, tuberculi rasi de cartofi, herba proaspata de coada calului, coada soricelului, sanziene si sulfina, fructe proaspete zdrobite de ardei iute; se aplica sub forma de cataplasma locala.

v Macerat in petrol din frunze de leandru (20%) cu care se maseaza zona fracturata dupa inlaturarea ghipsului.

v Macerat timp de 14 zile din radacini de tataneasa (20 g in 100 ml alcool 700), folosit  la masarea zonei afectate.

v Macerat timp de 3 zile in 200 ml alcool concentrat cu 200 g amestec din: radacini de tataneasa, brusture si angelica, frunze proaspete de pelin, muguri de brad, fructe de castan salbatic, coji uscate de nuci si seminte de mustar alb. Dupa macerare se adauga ulei de floarea soarelui, iar dupa 24 ore se strecoara si se maseaza zona fracturata.

v Bai de maini sau picioare fracturate si inflamate cu macerat la rece din frunze proaspete sau uscate de tataneasa (500 g lasate peste noapte in 5 litri apa rece); a doua zi se fierbe si se imbaiaza zona fracturata.

v Masaje cu uleiuri eterice aromate (25 picaturi ulei volatil de menta, salvie sau lavanda in 50 ml ulei de floarea soarelui).

v Masaje cu unguente de tataneasa, rasina si vinarita cu efecte antiinflamatoare.

v Pudra din radacini uscate si macinate de coada calului.

Aceste proceduri contribuie la refacerea cartilajelor, formarea calusului osos si sinteza de colagen aflat in tesutul osos normal.

In uz intern este indicat un consum ridicat de ceapa, cu rol in cresterea masei osoase, intarirea oaselor si prevenirea fracturilor datorate osteoporozei.