Bronsita – o boala a aparatului respirator, cu tendinta de cronicizare rapida, care consta in inflamarea bronhiilor. Debutul bolii este brusc, cu alterarea starii generale de sanatate prin febra, cefalee, astenie, dureri musculare, transpiratie intensa. Apoi apare tusea iritanta, urmata de o expectoratie mucoasa, mucopurulenta sau purulenta.

Pentru a trata si preveni cronicizarea treptata a bronsitei si aparitia complicatiilor, tratamentul fitoterapeutic foloseste plante cu proprietati antiseptice, bronhodilatatoare, antispastice, emoliente si expectorante, datorita continutului lor in antibiotice, mucilagii si saponozide care fluidifica secretiile bronsice. In tratamentul intern se recomanda infuzii, decocturi si siropuri preparate din flori de soc, tei, luminarica si nalba, muguri de pin, brad, molid si plop negru si frunze de potbal sau patlagina. Se mai foloseste herba de cimbrisor, trei frati patati si coada calului sau radacini de sapunarita, ciubotica cucului, iarba mare si lemn dulce.

Rezultate bune dau ceaiurile din seminte aromate de fenicul, chimion, anason si asmatui. Daca se adauga frunze de urzica vie sau moarta, tratamentul este completat cu un complex vitaminic (A, C, K) ce prezinta actiuni cicatrizante si antihemoragice. Extern, se recomanda cataplasme cu faina de mustar negru in apa fierbinte, aplicate pe piept, intre doua tifoane, timp de 15 minute. de 3 ori pe zi se vor face frectii pe piept cu ulei de ricin amestecat cu ulei de terebentina sau se pun comprese cu apa fierbinte si otet, tinute cite 20-25 de minute. La picioare se pun comprese cu decoct din paie de ovaz.

Seara, inainte de culcare, se recomanda inhalatii din plante cu actiune antiseptica si emolienta (musetel, galbenele, nalba, menta, cimbru si ramuri tinere de pin sau jneapan) luate fie separat, fie in amestec.

Regimul alimentar impune repaus absolut, consumind numai lichide calde, sucuri de fructe si legume, lapte fierbinte indulcit cu miere de albine. Daca se respecta acest tratament, este bine sa nu se consume calmante pentru tuse sau alte medicamente de sinteza chimica.

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 12.02.2002.