Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Cancerul de prostata este o grava maladie a glandelor prostatice, reprezentand a doua cauza de deces prin cancer, dupa cancerul pulmonar. Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate, anual, 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca peste 7% din barbati mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni. Tehnicile naturiste si medicamentoase pot rezolva o mare parte dintre cazurile de adenom si cancer de prostata, evitand riscurile interventiilor chirurgicale, mai ales la varste inaintate, de peste 85-90 de ani.

Boala debuteaza cu formarea, sub vezica urinara, a unei tumori benigne, necanceroase, care, cu trecerea anilor, atinge dimensiuni de peste 40-50 mm in diametru (cat o lamaie) si devine mai dura, lipsita de elasticitate.

Din cauza presiunii create asupra vezicii urinare si a uretrei, apar dificultati de urinare prin nevoia urinarii dese (polikiurie), la inceput de 2-5 ori in cursul noptii, acestea intetindu-se apoi si ziua. In jurul varstei de 80 de ani, 90% dintre barbati au adenom de prostata, cu grade diferite de inflamare.

Din punctul de vedere al simptomatologiei, bolnavul acuza o oboseala cronica, lipsa poftei de mancare, dureri de cap si chiar o infectie a vezicii urinare, care nu poate sa fie evacuata la timp, ca urmare a obturarii uretrei.

Cu cat ramane mai multa urina in vezica, neeliminata la timp, cu atat creste pericolul unei agravari a bolii din cauza inmultirii bacteriilor, a unor infectii urinare si a formarii de calculi renali si vezicali. In aceasta faza este posibila degenerarea bolii spre cancer de prostata, cand starea generala se agraveaza rapid, bolnavul slabeste, devine palid, astenic si nervos, din cauza unui somn intrerupt prea des.

Statisticile au aratat ca barbatii cu rude apropiate (tati, frati), care au suferit de cancer de prostata, pot avea un risc de imbolnavire de 2-5 ori mai mare.

In stadiile initiale, cancerul de prostata evolueaza lent si fara simptome caracteristice. Semnalele de alarma apar prin dureri la urinare, mictiuni frecvente si urgente, mai ales nocturne, urinare cu sange, dureri lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor. Aceste simptome se deosebesc greu de cele ale hipertrofiei de prostata si de aceea se apeleaza la testul antigenului specific prostatic (PSA), masurat in sange; celulele neoplazice produc un exces dintr-o proteina care determina cresterea nivelului PSA.

Tratamente eficiente din plante

– infuzie de epurare, cu un amestec, in parti egale, in care intra herba de ghimpe, pufulita cu flori mici, coada soricelului, radacini de urzica alba, flori de galbenele si sulfina, radacini de brusture din care se beau cate 1-2 litri pe zi;

– tinctura antitumorala generala: rostopasca (40%), trei-frati-patati (30%), coada calului (20%), tintaura (8%) si traista ciobanului (2%); se consuma cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, diluandu-se cu ceaiul de epurare;

– tinctura antitumorala, specifica prostatei, preparata dintr-un amestec, in parti egale, cu flori de urzica alba, traista ciobanului, frunze de tuia, craite si saschiu, din care se iau cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, in ceaiul de epurare;

– tinctura de echinaceea (1:5 in alcool 45%), din care se iau cate 30 de picaturi de trei ori pe zi in putina apa;

– infuzie din muguri de pin (20-30 g la un litru apa), din care se beau 3 cani pe zi timp de doua saptamani, cu efect de reducere a inflamatiei glandei prostatice;

– decoct din castane salbatice (2-3 seminte zdrobite si fierte intr-un litru apa); se bea cate o cana de ceai inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani, urmate de o pauza de 10 zile.

– infuzie din ceai verde (2-3 cani pe zi);

– ginseng siberian (3 capsule pe zi).

– amestecul din radacini de tataneasa (20 g), flori de galbenele (20 g), flori de musetel (20 g), herba de busuioc (20 g), herba de ghimpe (20 g), flori de urzica alba (10 g), muguri de pin (10 g), din care se prepara un decoct cu o lingura amestec la 300 ml apa; se fierbe 4-5 minute la foc mic si se bea in cursul zilei avand efecte antiseptice, antiinflamatoare, anticongestive, diuretice si antitumorale.

Indicatii pentru tratamente cu uz extern

– bai locale cu infuzie sau decoct din diferite plante medicinale luate separat: castane salbatice, flori proaspete de musetel sau urzica alba, fan (2-3 pumni la un litru apa);

– amestec de plante cu flori de musetel (20 g), flori de galbenele (20 g), flori de urzica alba (10 g), herba de busuioc (20 g), muguri de pin (10 g) si radacini de tataneasa (20 g) din care se prepara un decoct cu 3 linguri amestec la un litru apa, cu utilizare in bai calde de sezut.

Consumati sistematic seminte de dovleac si de in

Regimul alimentar are un rol esential in reglarea secretiei hormonale si a procesului de diviziune a celulelor maligne. La consumul mare de grasimi animale si vegetale saturate, riscul imbolnavirii este de 2-3 ori mai ridicat, exceptie facand uleiul de masline si grasimile de tip Omega-3 din uleiul de peste si din nuci. de aceea, se recomanda un consum marit de peste oceanic (somon, ton, sardine, macrou), cu un continut ridicat in acizi grasi nesaturati, care prezinta proprietati antiinflamatoare si antitumorale.

Incetinirea evolutiei cancerului de prostata se realizeaza printr-un consum sistematic de seminte de dovleac si de in, care contin cantitati ridicate de fitosteroli si zinc, cu rol important in diminuarea nivelului de testosteron din sange. Dintre legume, cele mai evidente efecte protectoare fata de cancer le au tomatele (2-3 pe zi) si sucul de rosii, bogate in licopen, un antioxidant care inhiba procesele de oxidare celulara, previne avansarea hipertrofiei si scade riscul de cancer de prostata. de asemenea, se recomanda pentru consum morcovi, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, struguri, pepene verde (bogate in beta-caroten si licopen). Sunt deosebit de eficiente vitaminele E si D, precum si unele elemente minerale cu proprietati antioxidante, cum ar fi seleniu, existent in cereale integrale si in nucile braziliene.

Renuntati la bauturile alcoolice si la alimentele acide sau foarte condimentate

In cancerul de prostata se recomanda un consum suplimentar de peste, spanac, telina, ardei, tomate, fructe rosii, bogate in antioxidanti.

Exista recomandarea de a reduce treptat consumul de lapte si produse lactate, din cauza unui aport prea mare de calciu.

Pentru a evita iritarea tesuturilor prostatei se va renunta la consumul de mancaruri condimentate, alimente acide (citrice), bauturi alcoolice tari, bauturi carbogazoase si racoritoare cu cofeina. Pentru buna functionare a rinichilor si pentru prevenirea infectiilor urinare, localizate in vezica urinara sau la nivelul prostatei, se recomanda a se bea, zilnic, 1,5-2 litri de apa potabila, dar numai pana la orele 18-10 seara. Consumul de lichide dupa aceste ore sau in cursul noptii poate provoca frecventa marita a urinarilor nocturne, intrerupand perioada rezervata somnului.

Miscarea stimuleaza circulatia sanguina din zona prostatei

O prima masura eficienta in prevenirea si combaterea hiperplaziei benigne de prostata (HBP) si a cancerului de prostata (CP) consta din renuntarea definitiva la fumat, stiind ca riscul aparitiei unui cancer agresiv este mult mai mare la fumatori.

In fiecare zi se va face o baie calda-fierbinte, timp de 15 minute, care incalzeste prostata, reduce hipertrofia, relaxeaza vezica urinara si muschii abdominali inferiori, asigura o urinare lejera, fara dureri. Dupa baie, se va imbraca o lenjerie intima mai larga, eventual din bumbac, care absoarbe umezeala corpului si permite o transpiratie normala a pielii. Daca lenjeria este prea stramta se diminueaza fluxul sanguin din zona prostatei, reducandu-se cantitatea de substante nutritive necesare glandei prostatice.

S-a constatat ca barbatii obligati sa stea ore intregi pe scaun, atat in birouri, cat si ca soferi profesionisti, sunt mai mult predispusi la HBP si la cancer de prostata. Se recomanda ca, la anumite intervale de timp, sa se faca pauze, inlocuind scaunul cu plimbari usoare care au capacitatea de a ameliora circulatia sanguina in zona prostatei si a de usura simptomele.

La barbatii de peste 70 de ani, cancerul de prostata progreseaza foarte lent, astfel ca decesele survenite ulterior ar putea fi provocate de alte cauze. de aceea se impune renuntarea la interventia chirurgicala dupa aceasta varsta, mai ales ca operatia facuta poate provoca reactii nevindecabile cum ar fi impotenta si incontinenta urinara sau chiar afectiuni cardiace grave, adesea fatale.

Vindecarea completa este posibila numai daca diagnosticarea bolii a fost facuta la timp. de aceea, se impune ca orice barbat cu varsta de peste 60 de ani sa-si faca, anual, un control la prostata, mai ales daca apar tulburari sau dureri la urinare.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 22.06.2009.

[sursa imagine]