Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

In toate timpurile, vinul era recomandat in primul rand pentru proprietatile antianemice, fortifiante, revigorante si energizante. Pentru aceste efecte intra si astazi in numeroase retete cu vinuri tonice. De altfel, medicina populara a recomandat vinul, in cantitati rezonabile, ca fortifiant al batranilor, convalescentilor, lauzelor si persoanelor anemice, bolnave si clorotice.

Timp de mii de ani, vinul a ramas in constiinta oamenilor ca cea mai delicioasa bautura, care a incantat locuitorii de pe toate meridianele pamantului. Sucul fermentat din struguri de buna calitate este prelucrat dupa tehnologii mostenite din generatie in generatie, dar perfectionate necontenit.

Preparat in diferite forme, sec, dulce sau spumos, alb sau rosu, rozé sau negru, vinul se serveste la masa, acasa sau in restaurant, in ocazii speciale sau fara nici un eveniment deosebit. Uneori, intra in preparatele alimentare pentru a da gust mancarurilor.

Virtutile vinului erau foarte bine apreciate inca din Antichitate. Istoricul grec Tucidides considera ca locuitorii din bazinul mediteranean au incheiat perioada barbara si au trecut la civilizatie atunci cand au inceput sa cultive maslinul si vita-de-vie, consumand minunatele lor produse, uleiul si vinul.

Istoria vinului este strans legata de dezvoltarea civilizatiei. In tarile mai dezvoltate s-au extins foarte mult culturile vitei-de-vie si s-au perfectionat tehnologiile de obtinere a vinului. Asa se explica faptul ca, din totalul de 260 de milioane de hectolitri de vin realizati anual pe glob, cele mai mari tari producatoare din lume sunt Franta (lider mondial), Italia, Spania, SUA, Argentina si Portugalia. Romania ocupa locul 10 pe plan mondial si locul 6 in Europa.

Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:

– soiuri pentru vinuri albe: Feteasca regala si alba, Riesling, Aligoté, Traminer, Muscat Ottonel

– soiuri pentru vinuri rosii: Merlot, Babeasca, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra

Recomandari terapeutice

Printr-o compozitie chimica foarte ampla (zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine – A, B1, B2, PP – si saruri minerale), vinul asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. Acest continut depinde de soiul de struguri, tehnologia de prelucrare si gradul de invechire in butoaie speciale, cisterne sau vinoteci. Efectele terapeutice ale vinului sunt necontestate. Inca din vechime, numeroase scrieri au subliniat calitatile vindecatoare ale vinului. Daca Hipocrate din Antichitate recomanda vinul pentru tratarea unor debilitati fiziologice, pneumonie, plagi deschise si muscaturi de sarpe, marele savant Louis Pasteur considera vinul ca „cea mai sanatoasa si igienica bautura“.

In cazul persoanelor slabite, vinul stimuleaza pofta de mancare; daca se bea in timpul meselor, are efect si de stimulare a digestiei. Batranii nostri consumau un vin alb-sec dupa o mancare cu peste, un vin rosu dupa o friptura de porc si un vin dulce dupa o placinta, la desert.

Vinurile albe evacueaza toxinele din ficat

Vinurile albe sunt diuretice pentru un rinichi sanatos si sunt usor acrisoare, cu rol in stimularea digestiei. Prin continutul lor in metionina, evacueaza toxinele din ficat.

Vinurile rosii, bogate in taninuri, sunt astringente si au un efect usor constipant. In schimb, ajuta la absorbtia vitaminei B12, cu rol in formarea sangelui. In vremea romanilor, se considera ca vinul rosu evita albirea timpurie a parului si da mai multa vigoare organismului, chiar la varste inaintate. Este consumat cu multa placere, fiind mai bine tolerat de stomac si ficat. Atat din vinul alb, cat si in cel rosu, se pregatesc multe macerate terapeutice pentru diferite maladii.

La nivelul aparatului digestiv, un vin bun favorizeaza digestia si mentine starea de confort digestiv, fara dureri si fara balonari. Dupa o hrana copioasa cu carne si multa grasime, un pahar de vin este de nelipsit. Ajuta la evacuarea rezidurilor nefolositoare din intestin. In plus, reduce riscul aparitiei ulcerului gastric sau duodenal, prin combaterea bacteriilor din segmentul piloric, cum este cazul bacteriei Helicobacter pylori, precum si al altor germeni daunatori, precum Salmonella. Nu este de mica importanta efectul vinului ca medicament in combaterea intoxicatiilor cu metanol si etilenglicol.

Vinul rosu mentine sanatatea vaselor de sange

Cele mai clare efecte pozitive ale vinului sunt legate de afectiunile inimii si ale sistemului circulator. Vinul rosu ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, cu activarea circulatiei periferice, chiar in cazul persoanelor in varsta de peste 70 de ani. Se reduce inflamarea vaselor sanguine la fumatorii cronici. In general, se reduce riscul afectiunilor aterosclerotice la nivelul arterelor cerebrale si la nivelul picioarelor. In mod semnificativ, scade riscul atacurilor de cord si a congestiei cerebrale. S-a constatat ca un pahar de vin rosu, consumat dupa masa de pranz, prezinta un mare potential terapeutic de evitare a aparitiei celui de al doilea atac de cord. Un test facut timp de 16 ani pe un esantion de 13.000 de persoane a demonstrat ca atacul de cord scade cu 32% la persoanele care au consumat zilnic 1-2 pahare cu vin rosu. Acest efect benefic se explica prin actiunile vasodilatatoare, mentinerea permeabilitatii peretelui arterelor si a venelor, reducerea aterosclerozei coronariene si a colesterolului „rau“ din sange.

Mai mult de doua pahare pe zi, risc de atac de cord

Acelasi test a aratat ca un consum zilnic de peste doua pahare de vin, atat alb cat si rosu, mareste riscul aparitiei atacurilor de cord si a cirozei hepatice.

Ca o concluzie la aceasta tema, se pot prezenta anumite statistici care arata ca mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare, mai ales cea prin infarct miocardic, este mult mai scazuta in tarile in care se consuma vin, comparativ cu tarile in care se consuma bauturi tari.

Vinul ridica tensiunea sanguina la hipotensivi, dar nu este indicat la hipertensivi decat indoit cu apa.

Actiunea daunatoare a abuzului de vin a fost descrisa foarte plastic de marele scriitor Petrarca: „Vinul este nevatamator daca se respecta doza si daca se bea cu moderatie si cumpatare. Primul pahar de vin taie setea, al doilea da buna dispozitie, al treilea da placere, al patrulea tine in spate betia, al cincilea mania, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul, iar al noualea boala sigura“.

La nivelul aparatului respirator, vinul rosu, printr-un component important numit resveratrol, ajuta la reducerea inflamatiilor si a riscurilor de boli cronice ale plamanilor, respectiv pneumonie, pleurezie, guturai si gripa. Vinul fiert cu putina coaja de lamaie, cu scortisoara sau cuisoare, constituie un remediu minunat care produce sudatie in pneumonie si grabeste vindecarea in raceli, febra, oboseala generala si unele afectiuni epuizante.

La nivelul creierului, consumul moderat de vin de calitate ajuta la prevenirea afectiunilor degenerative, precum maladia Alzheimer, si reduce semnificativ aparitia unui accident cerebro-vascular.

Consum moderat, recomandat diabeticilor

Pentru bolnavii de diabet, un consum moderat de vin sec si demisec ajuta la asimilarea generala si reduce cantitatea de acetona si zaharuri eliminate in urina, caz constatat la persoanele cu glicemie ridicata. In vechea Roma, cu 1.600 de ani inainte de a fi descoperita insulina, era un celebru medic, numit Araeteus, care recomanda vinul sec pentru tratamentul diabeticilor.

Atat in forma naturala, cat si diluat in proportie 1:10, vinul are efecte bactericide, fiind unul dintre cele mai vechi antibiotice naturale, mai ales atunci cand se amesteca cu miere de albine si se aplica pe diferite ulceratii si plagi externe, avand actiune cicatrizanta.

Vinul, un excelent medicament

Iata pentru ce vinul poate fi considerat atat un bun prieten al omului si un excelent medicament, dar si un posibil dusman al sanatatii acestuia. Consumat cu intelepciune, poate fi un sprijin de nadejde, atat in stari de necaz, cat si la bucurii. S-a demonstrat ca este un component necesar in alimentatie si, in acelasi timp, un veritabil medicament natural, deosebit de benefic pentru sanatatea omului cumpatat. Dar, atentie! Consumat in cantitati exagerate poate duce la accidente fatale, la degradarea grava a personalitatii in fata semenilor si la distrugerea treptata a sanatatii.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 31.05.2009.

[sursa imagine]