Titlul povestirii lui PETRE ISPIRESCU “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” are un substrat adevarat daca reamintim versetele din Cartea Cartilor in care gasim informatii despre longevitate si despre tainele unei vieti sanatoase. Sta scris ca primele generatii de oameni dupa “Facerea lumii” au trait 700-1.000 de ani. Desigur aceste date ar putea fi descifrate daca patrundem in tainele longevitatii, in secretele lui MATUSALEM si anume in regimul de viata si de alimentatie din acele timpuri.

Conditiile create prin evolutia civilizatiei pe Pamant au influentat insa negativ durata de viata. Au survenit boli dezastruoase, molime, razboaie, foamete (pe glob mor zilnic, de foame, cate 10.000 oameni). In plus contribuie la scurtarea vietii regimurile alimentare si de viata pe cat de sofisticate pe atat de gresite.

In secolele trecute mai erau consemnate durate de viata iesite din comun. In China, cunoscutul erborist LI CHUNG YUN a trai 256 de ani pana in 1933. Acest om, cu o atitudine calma si senina fata de viata, a avut 24 de neveste.

Multe alte persoane au reprezentat miracole de energie fizica si mentala, care au depasit cu mult limita conventionala de viata. Agricultorul maghiar PETRUS ZORTAY avea, in 1724, varsta de 185 de ani. Femeia TEPSE ABSIRE din Osetia (Rusia) a trait 180 de ani. Un alt cetatean maghiar JANOS RAVEL a murit la 172 de ani iar sotia sa, SARA, la 164 de ani, dupa 147 ani de casnicie. Fermierul englez THOMAS PAAR a trait 153 de ani iar danezul DRANKEBERG a trecut de 146 de ani. Un alt englez, PETER ALBRECHT, a trait 123 de ani.

Au existat numerosi oameni de talent, pictori, actori, compozitori, oameni de stiinta si politicieni, cunoscuti la vremea lor cu o viata lunga si energica si cu remarcabile capacitati creative si artistice, mult peste varsta considerata normala. Unii dintre acestia si-au desavarsit o mare parte din creatiile lor la o etate foarte inaintata. Cunoscutul pictor italian TITIAN, nascut in anul 1477, precum si contemporanul sau ilustrul MICHELANGELO BUONAROTTE au realizat o mare parte dintre operele lor celebre dupa varsta de 80 de ani si chiar dupa 90 de ani. Inca din antichitate au ramas nume celebre de longevivi ca THALES din MILET, SOLON, SOFOCLE, DEMOCRIT si HIPOCRATE, chiar daca speranta medie de viata din acea perioada era sub 30 de ani.

Din secolele mai apropiate au fost mentionati mari creatori de arta si oameni de stiinta la varste care au surprins pe contemporani: CARLO GOLDONI, JOHANN WOLFGANG GOETHE, PABLO PICASSO, PABLO CASALS, BERTRAND RUSSEL, GLORIA SWANSON, MARLENE DIETRICH, CHARLES CHAPLIN, ARTHUR RUBINSTEIN, WINSTON CHURCHILL, GOLDA MEIR.

In Romania ne-am bucurat de aportul creator de durata al lui HENRI COANDA, CONSTANTIN BRANCUSI, TUDOR ARGHEZI, STEFAN MILCU, CONSTANTIN PARHON si altii.

Si in prezent sunt consemnate sute si mii de recorduri de longevitate, mai frecvente in Caucaz, Himalaia si Anzii Cordilieri din America de Sud, la persoane care traiesc la altitudini intre 1350-1500 m, cu climat uscat si vantos, protejati de boli si de stresuri cotidiene. Cu o alimentatie zilnica sub 1500 calorii (porumb fiert sau copt, cereale nedecorticate, lactate, legume, radacini de yucca, sucuri de fructe), ei ating varste ce depasesc 130-150 de ani. Daca luam in considerare cercetarile efectuate de dr. D.C. JARVIS, ar rezulta ca durata normala de viata a omului ar fi de 100-120 de ani.

Toate aceste exemple confirma faptul ca nu este absolut obligatoriu ca persoanele in varsta de 60-70 de ani sa fie considerate imbatranite, incapabile de a mai fi utile societatii. Trecerea anilor nu trebuie sa insemne inaintarea spre batranete, cu anumite conotatii preconcepute, respectiv pierderea functiilor fizice si mentale. De aceea pot fi considerate ca aberante masurile luate de conducerile unor state, institutii sau intreprinderi de a stabili “varsta de retragere” la 60-65 de ani, cand pensionarul trebuie sa paraseasca cursul normal al vietii active si sa se retraga pe margini, asteptand finalul.

Se pune chiar o intrebare majora:

“De ce sa traim numai 70-80 de ani cand s-ar putea trai chiar 100-120 de ani, in conditii fizice si psihice bune ?” Atat timp cat unele animale pot avea o longevitate neobisnuita (crocodilul-300 ani, balena-300 ani, stiuca-200 ani, elefantul-200 ani, soimul-170 ani, broasca testoasa-150 ani),  inseamna ca fenomenul imbatranirii nu poate fi universal si obligatoriu.